Публикация

Курсантка-военен лекар стана лице на Българската армия

Курсантка-военен лекар стана лице на Българската армия

Курсант главен старшина Антония Пушкарова, която се обучава по специалността „Военен лекар”, е победител в конкурса „Лица на Българската армия“ за 2023 година.
В традиционната надпревара, организирана от Централното военно окръжие, победителите участват в дейности и мероприятия за популяризиране на военната служба, службата в доброволния резерв, обучението във висшите военни училища, както и на възможностите и предимствата, които те предоставят.


„Като част от състава на Батальона за подготовка на курсанти във флотската Алма матер, Пушкарова притежава личностни качества и визия да бъде избрана за лице на Българската армия, а моралът, трудолюбието и отличното ѝ воинско държание я превръщат в пример и мотиватор за присъединяването на повече хора към редиците на Българската армия“, се посочва в заключението на оценяващата комисия.


Отличните академични постижения и активното участие на четвъртокурсничката в редица национални и международни студентски конференции и обучения, ѝ донесоха второ място на Олимпиадата по Европейска политика за сигурност и отбрана през май 2022 г. в град Салон дьо Прованс. Там тя бе наградена с почетен нож на австрийската пехота, връчен ѝ лично от ръководителя на програма „Военен Еразъм“ – полковник Харалд Гел.


Специалността „Военен лекар” вече е разпознаваема сред кандидат-студентите, а през последните години се наблюдава засилен интерес към нея.


Шестгодишното обучение за курсантите е безплатно, а след завършване получават две дипломи: магистър по „Медицина” и бакалавър по специалност „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво”, както и гарантирана реализация с 10-годишен договор за работа като военен лекар.


По време на следването им е осигурено настаняване, хранене, военно и медицинско облекло, учебници и учебни пособия, стипендии, участия в научни форуми – таксите, за които се поемат изцяло от ВМА. След края на обучението имат възможност за специализация във ВМА и повишаване на квалификацията в България и във всички страни-членки на НАТО.


Кандидатите трябва да преминат следните изпити:

  • Биология (в МУ - Варна);
  • Химия (в МУ - Варна);
  • Физическа годност;
  • Психическа пригодност;
  • Медицински преглед в МБАЛ - Варна към ВМА;
  • Английски език.

Класирането за специалността се обявява на интернет страниците на МУ - Варна (www.mu-varna.bg) и на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” (www.naval-acad.bg). Информация за записването ще бъде обявена заедно с класирането, като класираните ще бъдат уведомени по телефона.


Всички условия за прием и необходими документи за специализацията „Медицинско осигуряване на Въоръжените сили” може да откриете на www.naval-acad.bg и на тел.: 052/552 230; 0889 044 111 – к-н II р. Славова.

Коментари