Публикация

Македонец бе върнат към живот с уникална операция в УМБАЛ "Св. Анна"

Македонец бе върнат към живот с уникална операция в УМБАЛ "Св. Анна"

Екип от столичната болница "Св. Анна" извърши уникална операция, отказана в няколко държави, за да спаси северномакедонец, съобщи БНР. 

 

През лятото на миналата година Денис Кралевски от Скопие катастрофира тежко с мотоциклет и изпада в кома, около 40 дни. Животът му е спасен в реанимацията на македонска болница, като при удара той е с множество фрактури, а и с

тежко увреждане на гръкляна и шийната част на трахеята

"Това довежда до постепенно стесняване на дихателните пътища. От есента на миналата година дишането на Денис се влошава прогресивно. През януари извършването на минимални физически усилия е силно затруднено от тежък задух", разказва пред БГНЕС д-р Станислав Йорданов от отделението по "Уши, нос и гърло" в УМБАЛ "Св. Анна".

Лекарите в няколко балкански държави – РС Македония, Сърбия и Словения – отказват да извършат високорисковата оперативна интервенция. Тогава той се обръща за помощ към медиците от болница "Св. Анна", където е приет.

"Първото усещане, когато видях Денис, беше, че трябва да му помогнем, защото виждах, че нещата вървят зле и няма време за чакане", споделя д-р Йорданов и добавя: "Колегите са отказали извършването на операцията, поради високия риск който тя крие, включително и за живота на пациента, но ние решихме казуса успешно".

Коментари