Публикация

Британски здравни работници организираха най-голямата стачка в историята на здравните служби

Британски здравни работници организираха най-голямата стачка в историята на здравните служби

Здравни работници във Великобритания поставиха началото на най-голямата стачка в историята на британските здравни служби, след като десетки хиляди медицински сестри и служители от спешната помощ не се явиха на работа, предаде Ройтерс, цитирана от DarikNews.

 

Ескалиращият спор за заплащането оказва допълнителен натиск върху държавната Национална здравна служба (НЗС). Сестрите и служителите от спешната помощ поотделно стачкуват от края на миналата година, но днешната обща стачка, която се провежда основно на територията на Англия, е най-голямата в 75-годишната история на НЗС. Сестрите ще стачкуват и утре, служителите от спешната помощ няма да се явят на работа и в петък, а физиотерапевтите – в четвъртък. Така тази седмица вероятно ще има най-много сътресения в работата на здравната система от нейното основаване, каза медицинският директор на НЗС Стивън Пауис.

Здравните работници настояват за повишение на заплащането

отразяващо най-високото ниво на инфлацията във Великобритания от четири десетилетия, но правителството твърди, че не би могло да си позволи това, а повишение за заплатите ще причини допълнителен скок на цените, което пък би довело до скок на лихвите и ипотечните плащания.

 

Около 500 000 служители, множество от които от публичния сектор, организират стачки от миналото лято, като по този начин увеличават натиска върху премиера Риши Сунак да разреши споровете и да ограничи нарушенията в работата на обществените услуги като железопътните превози и образованието.

 

Профсъюзът Кралски колеж на медицинските сестри този уикенд изпрати писмо до Сунак, в което го призова "бързо да прекрати" стачката, като направи "смислени" предложения за заплащането.

"Изправени сме пред една от най-натоварените зими в историята и финансирането на НЗС достига рекордни нива, за да се опитаме да предоставяме услуги", заяви днес министърката за психичното здраве и стратегията за женското здраве Мария Колфийлд. "Така че всеки процент повишаване на заплащането отнема пари", добави тя.

Снимка: Ройтерс

Коментари

Ето така се прави колеги, излизаме заедно всички с лидерите на лекарски съюз и синдикатите и смятам че ще има резултат. А не да ходим по мъките с години и да се лъжем с празни обещания, а разни псевдополитици и партийки да си правят с нас ПР