Публикация

Проф. д-р Никола Григоров споделя най-новите тенденции в лечението на гастрита (ВИДЕО)

Проф. д-р Никола Григоров споделя най-новите тенденции в лечението на гастрита (ВИДЕО)

Според доклад на Канадския национален център по биотехнологии всяка година се регистрират около 90 милиона нови случаи на гастрит в световен мащаб. Наблюденията на българските специалисти сочат, че всеки 2-ри или 3-ти човек, особено след 40-годишна възраст, има оплаквания, които отговарят на това заболяване.

 

Прогнозите са до 2027 г. търсенето и употребата на продукти за лечението на гастрит, сред които основно инхибитори на протонната помпа (ИПП), да нарастват с постоянен темп. ИПП водят до потискане на над 90% от денонощната секреция на солна киселина, което безспорно ги прави най-ефективните антисекреторни средства.

 

Но през последните години множество международни изследвания доказват, че използването на ИПП трябва да бъде с повишено внимание – да се приемат само за краткосрочно облекчение или лечение, а не в дългосрочен план. Защото инхибиторите на протонната помпа изключват киселинните помпи не само в стомаха, но и в цялото тяло. Продължителният им прием крие рискове от недобро усвояване на калций и костни фрактури, дефицит на желязо, магнезий, витамин В12, стомашно-чревна инфекция, остро бъбречно увреждане, стомашни полипи, рак на стомаха и др. 

 

За да бъдат избегнати тези рискове за здравето на пациентите, все повече гастроентеролози в България прилагат иновативна терапия, включваща прием на инхибитор на протонната помпа в комбинация с билковото лекарство Гастритол.

 

Клинично наблюдение, проведено в Отделението по гастроентерология на УМБАЛСМ „Н.И. Пирогов“, сочи, че комбинирането на ИПП с Гастритол:

  • Овладява основните симптоми на възпаление и повишена киселинна продукция
  • Трайно понижава киселинната продукция
  • Намалява времето на приложение на ИПП – намалява рисковете, произтичащи от продължителния им прием
  • Разрежда честотата на рецидивите на гастрит

Един от инициаторите на това проучване е проф. д-р Никола Григоров, гастроентеролог, УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”. Какво споделя още той за опита си с Гастритол при лечението на гастрит и състояния с повишена киселинност можете да видите във видеото.

 

Подробните резултати от клиничното наблюдение можете да видите в прикачения файл.

Прикачени файлове

Spodelen klinicneh BG opit s Gastritol.pdf

Коментари

Благодаря, проф. Григоров, за споделянето на новите препоръки за лечение на Гастрит.