Публикация

Пловдивски зимни ендокринни дни 2023 - акценти и програма

Пловдивски зимни ендокринни дни 2023 - акценти и програма

Пловдивски зимни ендокринни дни се превърнаха в традиционно ендокринологично научно събитие, организирано от Катедра по Ендокринология и в тясно сътрудничество с Катедра по Педиатрия под егидата на МУ-Пловдив. През изминалите четири години разглежданите теми се посрещнаха с голям интерес от ендокринолози, педиатри, интернисти, общопрактикуващи и специализиращи лекари, студенти от всички медицински университети в страната.

Функции и нарушения на хипоталамуса са основна тема

Тематиката на събитието тази година е свързана с функциите и нарушенията на хипоталамуса – основен регулатор на хипофизата и редица периферни ендокринни жлези. Вродените отклонения оформят специфични хипоталамични синдроми, които са редки и по-малко познати, особено когато са съчетани с разнообразни други патологични състояния. Доброто познаване на придобитите нарушения е изключително важно за поставяне на правилна диагноза на всички хипоталамо-хипофизарни заболявания и подпомага диференциално-диагностичния процес при заболявания на периферните ендокринни жлези, особено на надбъбречните и половите.

 

Хипоталамусът е основен модулатор на апетита и промените в телесното тегло, поради което нарушената му функция може да доведе до хранителни разстройства като булимия и анорексия, натрупване на тегло и нарушения във възпроизводството. Не на последно място стоят психосоматичните хипоталамични разстройства, които създават и диагностични, и терапевтични проблеми.

Всички лекции ще бъдат качени на запис след събитието в Кредоуеб

В научната програма са застъпени най-важни страни на хипоталамичната физиология и патология с теоретична и практическа насоченост под формата на клинични случаи. Гост-лектори от МУ-София са доц. Анелия Томова, проф. Филип Куманов и проф. Михаил Боянов – водещи специалисти в областта на представяните от тях теми.

 

Събитието отново ще се проведе в он-лайн среда под формата на уебинар на 18.02.2023 г. (събота) в две сесии във времеви интервал 09:00-14:00 часа със свободен достъп чрез университетската платформа в Zoom. 

 

Линк за присъединяване към Пловдивски зимни ендокринни дни:
https://zoom.us/j/98234131987
Meeting ID: 982 3413 1987

 

Всички презентации ще бъдат записани и предоставени за разглеждане в Кредоуеб.

Програмата може да намерите в прикачения по-долу файл.  

Прикачени файлове

Program-Zimnidni-2023.pdf

Коментари