Публикация

Дами, хапвайте чесън!

Жените, които консумират храна, богата на зеленчуци от семейство лукови - като чесън, лук и праз, имат по-нисък риск от остеоартроза на тазобедрената става, сочи ново проучване.


Британските учени не само са открили полезното действие на диетата срещу костното заболяване, но и смятат, че съединения в чесъна имат потенциал да се включат в разработването на лекарства срещу заболяването.

Остеоартритът причинява болка и обездвижване като засяга тазобедрените стави, коленете и гръбнака. Засега няма ефективно лечение, а само различни методи за облекчаване на болката. Смяната на става също е вариант.

Проучването анализира данните на 1000 здрави близначки, много от които не са имали симптоми на артрит.

Екипът извършил подробна оценка на хранителните модели на участничките и установил, че при тези, които консумират здравословна диета с висок прием на плодове и зеленчуци, особено чесън, се наблюдават по-малко доказателства за ранна остеоартроза на тазобедрената става.

Изследователите открили още, че вещество в чесъна - диалил дисулфид (ДАДС), може да ограничава производството на ензими, които увреждат хрущялите.

Проучването е публикувано в BMC Musculoskeletal Disorders journal.

Коментари