Публикация

Доставят от Словения важно лекарство за диабетиците

Доставят от Словения важно лекарство за диабетиците

Има ръст на доставките на "Оземпик" за 2022 г. спрямо предходната година, с което се забавя производството. Това води и до недостиг на лекарството. Проведохме разговори и с Министерство на здравеопазването, и с производителя на „Оземпик“. Беше намерен вариант за осигуряване на лекарството от Словения. Това каза изпълнителният директор на Изпълнителна агенция по лекарствата Богдан Кирилов по NOVA NEWS.

 

Към момента има доставка от 9600 опаковки, всички национални изисквания са изпълнени, посочи той. Очаква се само потвърждение от квалифицираното лице на производителя, че тези опаковки могат да бъдат пуснати на пазара, уточни Кирилов.

 

Той каза, че се очаква максимално бързо лекарството да стигне до пациентите. По негови думи по информация от производителя това ще се случи до средата на февруари.

 

Към момента са изчерпани количествата от 1 милиграм на лекарствения продукт, уточни Кирилов.

 

Той коментира и недостига на лекарствени продукти от три групи антибиотици. Кирилов посочи и какви са извършените доставки в рамките януари. По негови думи с въпросните доставки е запълнен недостигът от производствените затруднения.

Коментари