Публикация

Педиатър: Частен инвеститор е изявил желание да започне строеж на детска болница

Педиатър: Частен инвеститор е изявил желание да започне строеж на детска болница

Не е редно да се прави детска болница от дарения. Не бива чрез събирането на пари със SMS или с капачки да имаме комплексна детска болница. Не трябва да бъде такъв примерът. Процесът е започнал през 40 години. Стартирал е тогава строеж с добра концепция - да има детска болница на територията на ВМА. Не знам защо това не се случи. Това каза за "Твоят ден" доц. Йорданка Узунова от Българската педиатрична организация.

 

По думите ѝ

частен инвеститор е изявил желание да прави детска болница

"Министърът е създал група за подпомагането му, намирането на терен и построяването ѝ. Ние имаме представител там - проф. Литвиненко. Ние, като асоциация, можем да дадем мнение за структурата на болницата откъм медицинското оборудване. МЗ няколко пъти е търсило професора за мнение по дейностите", подчерта тя.

Мария Брестничка от Националната гражданска инициатива за истинска детска болница споделя, че през 2018 г. МС е решил да бъде построена такова лечебно заведение.

"Продължаваме да сме единствената страна в ЕС, която няма детска болница. Четири правителства са предприемали действия, някои откровено грешни, като например болницата да бъде напъхана в стар скелет в двора на "Александровска". Защо няма такова лечебно заведение до ден-днешен може би се дължи на новите виждания на всеки нов здравен министър. Намеренията остават като впечатления за откъслечни действия - намира се терен, после друг, решават да строят, после всичко спира", посочва тя.

Според нея теренът е обект на консенсус. "Той е голям и държавен, но нямаме информация за плана до прерязване на лентата - как ще протече анализът на потребностите на такава болница, за 50 години се строи такава болница като минимум. Тя ще се създаде с парите от публични данъци, затова трябва да ни бъде обяснено. В момента се обсъжда целесъобразността на Обществен съвет по темата", коментира Брестничка.

Коментари