Публикация

След проверки на ИАЛ: 5 търговци на едро с глоби, затварят лекарствен склад

След проверки на ИАЛ: 5 търговци на едро с глоби, затварят лекарствен склад

„Извънредните, 60 на брой, проверки, които Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) извърши през месеците декември и януари във връзка със сигнали за недостиг или липса на определени лекарствени продукти при търговците на едро и дребно, установиха 5 нарушения при търговци на едро. Нарушенията се изразяват в неподаване на данни в електронната система, като в момента се връчват съответните актове. Санкциите, които са предвидени в Закона, са в размер между 15 и 30 хил. лв.“.


Това съобщи изпълнителният директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов в сутрешния блок на бТВ.

При двама от търговците на едро са установени и допълнителни нарушения

като в резултат ще бъде спряна дейността на склада на единия от тях, а на другия ще бъде връчена заповед за отнемане на издаденото разрешение за търговия с лекарствени продукти.


За да има изчерпателност на данните и системата адекватно да отразява случващото се в процеса по лекарствоснабдяване, трябва всички задължени субекти регулярно да подават изискуемата информация в пълен обем, обясни маг.-фарм. Кирилов.

По отношение на лекарствения продукт Ozempic ИАЛ

и Министерството на здравеопазването са уведомени през декември, че налице са производствени затруднения и предстоящите доставки за декември и януари се отлагат за февруари.

 

„Впоследствие получихме информация, че доставките се отлагат за март, поради което инициирахме търсенето на решение, за да обезпечим лечението на нуждаещите се пациенти. Успяхме да осигурим Ozempic чрез преразпределяне на количества, предназначени за словенския пазар – 9 600 опаковки вече са доставени и тази седмица, след разговори на министър Меджидиев с производителите, приоритетно беше направено освобождаване на партидите и от вчера лекарственият продукт се разпределя към търговците на едро“, съобщи още изпълнителният директор на ИАЛ.


Маг.-фарм. Кирилов припомни, че

проблемът с недостига на лекарствени продукти

засяга всички държави-членки на Европейския съюз, като причините за това са различни – свързани с производствени затруднения, със завишеното потребление заради по-високи нива на заболяемост и др.

Коментари