Публикация

Неправилното приемане на медикаменти убива

Знаете ли, че броят на зависимите от лекарствата е десет пъти по-висок от този на наркоманите? А известно ли ви е, че в Австрия годишно умират над 2000 души от неправилна комбинация на медикаменти?


Експертите като фармацевта Ернст Паленбах предупреждават да не се подценява сериозността на проблема: „Щом става дума за мания и зависимост, повечето хора мислят за наркотиците или алкохола, докато, както сочи статистиката, зависимите от лекарствата са десет пъти повече, отколкото наркоманите”.

Това, което пациентите намират за важно и правилно от гледна точка на намаляването на болките, може лесно и неусетно да доведе до опасно привикване. Преценките на специалистите са, че между 5 и 6 от най-често предписваните лекарства могат да доведат до пристрастяване, ако бъдат приемани в продължение на твърде дълго време, отбелязва Дойче веле.

Грешната комбинация убива!

Тялото започва да привиква към намаляващите болките медикаменти още между четвъртата и шестата седмица, в резултат пациентът увеличава дозата или сменя лекарството, за да запази въздействието му.

Приемането на успокоителните в продължение на години също може да доведе до зависимост. И ако при обезболяващите с времето нарастват страничните явления като гадене, повръщане, смущения в дишането и колики, то при успокоителните се наблюдават най-вече смущения в паметта и възприятията, главоболие и мускулна отпадналост.

„На всеки, който взима такива лекарства, трябва да му е ясно, че не само злоупотребата и предозирането крият опасности”, предупреждава професорът по фармация Герд Глеске от бременския център за социална политика. Той казва още: „И едновременното приемане на различни препарати може да доведе до смърт, тъй като различното им въздействие не може да бъде идентифицирано от лаиците, особено пък заедно с алкохола”.

От актуалните статистически данни е видно, че в Австрия годишно от неправилното приемане на медикаменти умират между 1 600 и 2 400 души. „Към 30 процента умират от предозиране, 20 процента - от непреднамерените различни въздействия в комбинация с други медикаменти, и 50 процента - от хронични вреди”, казва професор Райнхард Халер, главен лекар на клиниката във Фрастанц. За Германия толкова точна статистика няма, но и във Федералната република случаите са хиляди.

Без самоконтрол няма успех!

Съветът на психолога Хорст Баумайстер от Нойнкирхен към чувстващите несигурност хора е да се опитат да се самоконтролират. „Този, който редовно гълта медикаменти, трябва непременно да си записва колко често и какви количества от лекарствата взима”, препоръчва Баумайстер.

Списъкът, който би могъл да съдържа и продавани без рецепта лекарства, трябва да бъде показан на лекаря, който да намери баланса между ползите и рисковете от съответното лекарство, и да определи дозата и продължителността на приемането му.

Коментари