Публикация

Клиниката по гастроентерология става обучителен център за специалисти от цяла Източна Европа

Клиниката по гастроентерология става обучителен център за специалисти от цяла Източна Европа

Клиниката по гастроентерология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, ръководена от доц. Петко Карагьозов, събра специалисти от САЩ, Полша, Румъния и България за обучение по поставяне на перитонеален тунелен порт-катетър при пациенти с асцит.


Лектори на събитието бяха: Ричард Коллард, който прилага методиката в Америка, и д-р Красен Иванов, специалист по гастроентерология, който въведе процедурата в България.

Обучението продължи два дни и се проведе в две фази: теоретична и практическа

По време на теоретичната част бяха изтъкнати ползите за пациентите след поставен порт-катетър, индикациите за поставяне и тънкостите при проследяване. Беше представен опитът на Клиниката по гастроентерология и интересни клинични случаи. Практическата част включваше „hands on” сесия с макети и сесия със случаи на живо.

 

В първата част на участниците беше предоставена възможността да поставят устройствата на макети.


Във втората част д-р Иванов и доц. Радин Цонев, началник на Отделение по гастроентерология, поставиха на живо три тунелни порт-катетъра на трима пациенти, процедурите бяха излъчвани от операционната зала на Клиниката по гастроентерология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Иновативният метод на лечение се наблюдава от български и международни специалисти.

Първа през процедурата премина 50-годишна пациентка с рак на яйчниците и множествена склероза

Тя е диагностицирана с онкологичното заболяване през 2015 г., а предвид придружаващото си заболяване е неподвижна от кръста надолу. Причината за поставянето на перитонеален тунелен порт-катетър е, че за жената е изключително трудно да провежда източване на асцита в болница, тъй като в нейния случай то се налага през 7-10 дни. Перитонеални тунелени катетри бяха поставени и на двама мъже с рак на панкреаса, перитонеална карциноза и напреднал асцит.

 

Иновативната процедура откъсва онкологично болните пациенти с асцит от болничните заведения и им позволява да дренират асцитна течност в домашни условия.


В рамките на няколко години в Клиниката по гастроентерология на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда са поставени над 140 такива устройства. С тях се подобрява качеството на живот и общото състояние на пациентите, по този начин се удължава възможността по дълго време да провеждат специфично лечение.
В хода на проследяването на пациентите се регистрират редица предимства на тази методика пред конвенционалната парацентеза.

Д-р Красен Иванов е избран за обучител за цяла Източна Европа за поставяне на тунелни перитонеални порт-катетри

Така освен гастроентеролозите в България, той ще може да развие възможностите и достъпността до процедурата и в много други страни.

Коментари