Публикация

Информираност за епилепсията: Развенчаване на митовете и повишаване на разбирането на Международния ден на епилепсията

Информираност за епилепсията: Развенчаване на митовете и повишаване на разбирането на Международния ден на епилепсията

Международния ден на епилепсията се отбелязва всяка година на 13-ти февруари. Това неврологично заболяване засяга много хора по света. Мисията на този ден е да се повиши осведомеността и разбирането на болестта, защото по този начин можем да помогнем за подобряване на живота на засегнатите от епилепсия и да работим за намиране на по-добро лечение.

 

Един от най-популярните митове за епилепсията е, че трябва да постави нещо в устата на човек по време на припадък. Този мит произтича от погрешното вярване, че по време на припадък хората могат да глътнат езика си или да се задушат. Специалистите подчертават, че всъщност е физически невъзможно да си глътнете езика и никога не трябва да пъхате нещо насила в устата на някой, който има припадък. Не се опитвайте и да държите езика му. Можете да му повредите зъбите, да пробиете венците, да запушите дихателни пътища и дори да счупите челюстта му. Може и вие самите да се нараните в процеса.

 

Неврологът в Медицински комплекс „Доверие“ д-р Мирослав Алексовски съветва: „Ако сте свидетел на епилептичния припадък, трябва незабавно да повикате Бърза Помощ. Ако е възможно наклонете главата на пациента малко в странично положение, за да не се стигне до преглъщане на езика. Разхлабете дрехите му, за да се премахнат евентуални препятствия за дишането.“

 

Какво е важно да знаем за епилепсията?

 

„Тя представлява хронично, неврологично заболяване, при което имаме хронично предразположение на мозъчните неврони, на мозъчните корови неврони за генериране на електрични разряди, които водят до повтарящи се епилептични пристъпи.“ – разяснява д-р Алексовски.

 

Епилепсията често се бърка с психично заболяване, но това е чисто неврологично заболяване. Докато дългосрочната еволюция на епилепсията може да причини леки промени в психиката, контролът, лечението и диагнозата са изцяло неврологични. „Възможно е при хронична епилепсия или при медикаментозно резистентна епилепсия с чести епилептични пристъпи, те да окажат влияние върху психиката на пациента и да се появят психични отклонения. Затова е важно болестта да се следи от специалист.“ – отбелязва неврологът.  

 

Един от най-известните симптоми на епилепсията е появата на бяла пяна, често свързана с тонично-клоничните припадъци (grand mal). Съществуват обаче много различни видове епилептични припадъци, включително абсансна епилепсия в детска възраст, епилепсия на темпоралния лоб и псевдоабсансна епилепсия, всяка със свои собствени уникални симптоми и причини.

 

Абсансна епилепсия в детството е генетична форма на епилепсия, която започва в ранна детска възраст и изчезва с годините. Характеризира се с празни погледи и често се бърка с разсейване или липса на внимание. Епилепсията на темпоралния лоб, от друга страна, е придобита форма на епилепсия, причинена от структурно увреждане на темпоралната част на главния мозък и често е придружена от усещане за дежавю.

 

„При възрастни може да се наблюдава темпорална епилепсия или псевдо-абсансова епилепсия. При нея причината не е генетична, а е придобита. Тя е в резултат от структурни увреждания на темпоралната част на големия мозък. Тези пристъпи също могат да протичат с едно заглеждане. Интересното е, че тук, повечето пациенти имат също пристъпи на дежа вю. Вие ме виждате сега за първи път, имате чувство, че ме познавате. Обратното - жамевю. Съществуват различни симптоми, които реално не са толкова известни, но могат да бъдат установени при консултация с невролог.“ – допълва д-р Алексовски.

 

Диагнозата епилепсия се установява чрез описание на симптомите и електроенцефалографско (ЕЕГ) изследване, което изследва електрическата активност на мозъка. ЕЕГ не винаги може да улови наличието на епилепсия, но ЕЕГ след лишаване от сън може да помогне за диагностициране на заболяването.

Епилепсията се лекува с лекарствена терапия, но има някои неща, които могат да провокират гърчове, като мигащи светлини в случай на фоточувствителна епилепсия. Важно е хората да са наясно със симптомите на епилепсия и да потърсят медицинска помощ, ако подозират, че може да страдат от заболяването.

 

Невролозите в Медицински комплекс „Доверие“ препоръчват 6 съвета за превенция и лечение за страдащи от епилепсия:

 

  1. Поддържане на здравословен начин на живот: Здравословната диета, редовните упражнения и достатъчно сън могат да помогнат за намаляване на честотата и тежестта на гърчовете.
  2. Избягване на задействания: Някои често срещани задействания (ситуации, които провокират атака) включват стрес, липса на сън, алкохол и мигащи светлини. Важно е да идентифицирате и избягвате вашите лични задействания.
  3. Прием на предписаните лекарства: Антиепилептичните лекарства играят решаваща роля в контролирането на пристъпите. Важно е да ги приемате както е предписано и да не пропускате никакви дози.
  4. Водене на дневник на припадъците: Проследяването на пристъпите и задействащите фактори може да помогне на вас и вашия лекар да определите най-добрия курс на лечение.
  5. Избягване на опасни дейности: Хората с епилепсия трябва да избягват дейности, които ги излагат на риск от нараняване по време на припадък, като плуване или катерене на високи места.
  6. Носенето на медицинска идентификация: Носенето на медицинска идентификация може да предупреди другите за вашето състояние и необходимостта от незабавна помощ по време на припадък.

Коментари