Публикация

Д-р Пламена Христова: Необходимо е сериозно обсъждане за правилното използване на антибиотици и растящата антибиотична резистентност

Д-р Пламена Христова: Необходимо е сериозно обсъждане за правилното използване на антибиотици и растящата антибиотична резистентност

Д-р Пламена Христова, специалист по вътрешни болести, е сред 100-те най-активни лекари и фармацевти в CredoWeb за 2022 г. Работила е като участъков лекар. Има стаж в неотложната помощ и като ординатор в отделение по вътрешни болести. От 2000 г. до момента е общопрактикуващ лекар в Бургас.

 

Класацията „Лекар/фармацевт, препоръчан от CredoWeb“ бе обявена за първи път в края на 2021 г., като наскоро приключи нейното второ издание за 2022 г. Отличените лекари или фармацевти в нея са избрани на база обективна оценка за поведението им в платформата – участия в дискусии, обучения, преглед на статии и видео материали, коментари и др.

 

 

Ето какво сподели д-р Христова за дигиталната комуникация:

С какво платформата CredoWeb е полезна в работата Ви като лекар?

Полезна ми е с нова, актуална информация по теми, които ме засягат. Много от тях влизат директно в практиката ми. Чувам новите неща, слушам хабилитирани, известни лица, които изключително много уважавам. Чудесни лектори.

Коя от виртуалните дискусии Ви беше най-интересна?

Много интересни ми бяха дискусиите, свързани с ковид инфекцията – поведение, терапия, проследяване. Много малко специализирана информация имахме по темата, особено в началото. Там попивах абсолютно всичко. Аз съм със специалност „Вътрешни болести”, затова ме вълнуват проблемите в кардиологията , ендокринология, нефрология и др. Чета или слушам нови данни, които още днес или утре мога да използвам в практиката  си.

Какво ново като тема бихте искали да видите в CredoWeb?

В момента много се вълнувам и ме е грижа за растящата антибиотична резистентност, особено като знам какво безразборно изписване на антибиотици имаше по време на ковид. Затова смятам, че е важно да знаем как правилно да ги изписваме и какви са най-честите бактериални причинители на инфекции на горни и долни дихателни пътища. Освен това каква е чувствителността им към различните групи антибиотици. Трябва да намерим отговор на въпроса как да ограничим приема на тези животоспасяващи медикаменти.

 

Други интересни теми са ми хроничните чернодробни заболявания като неалкохолната чернодробна стеатоза, нарастващата честота на инфекциите с Хеликобактер пилори и ерадикираща терапия, рецидивиращите инфекции за пикочните пътища и поведението при тях  особено по време на ремисия и пр.

Каква е ползата за Вас от обучителните материали?

Проверявам знанията си и ги надграждам. Искам като всеки лекар да бъда полезна за пациентите си.

Коментари