Публикация

Учени: Лекарство за хипертония с потенциал да увеличи продължителността на живота

Учени: Лекарство за хипертония с потенциал да увеличи продължителността на живота

Изследователи от Университета на Ливърпул в Обединеното кралство, в сътрудничество с Института по транслационна медицина в Швейцария и Харвардското медицинско училище в Съединените щати, твърдят, че лекарство за хипертония, наречено рилменидин, може да помогне за увеличаване на продължителността на живота на човек. Тяхното проучване е публикувано в списанието „Aging Cell“ в края на януари 2023 г.  


Учените най-напред са извършили изчислителен анализ, за ​​да идентифицират съществуващите лекарства, които могат да имитират ограничаване на калориите. 

„Ограничаването на калориите – намаляването на количеството калории без недохранване – е най-стабилният и последователен метод за удължаване на продължителността на живота и забавяне на стареенето. Нашият изчислителен метод откри лекарства, които показват молекулярни сигнатури, подобни на калорийното ограничение. Той ни позволи да идентифицираме различни съединения като кандидати за забавяне на стареенето“, каза д-р João Pedro Magalhães, автор на изследването.  

Той отбелязва, че учените първоначално са се спрели на друг медикамент - алантоин, но след това са решили да се съсредоточат върху рилменидин, тъй като той се предлага перорално, има клинична употреба при хора и при него се наблюдават умерени, редки странични ефекти. 


За това изследване д-р Magalhães и неговият екип са използвали

животински модел - кръглият червей Caenorhabditis elegans

който живее само няколко седмици. Те откриват, че животните, третирани с рилменидин при оптимална концентрация от 200 μM, живеят значително по-дълго, около 19% повече от контролната група. Рилменидин успява да отложи локомоторния спад при стареещи животни, като същевременно забавя скоростта на агрегация на polyQ. Интересно е наблюдението, че при C. elegans, третирани с 400 μM рилменидин, вече не се наблюдава удължаване на продължителността на живота.  

„Открихме, че животните, лекувани с рилменидин, са по-здрави за по-дълго време, което означава, че както продължителността на живота, така и продължителността на здравето се удължават чрез лечение с рилменидин“, казва д-р Magalhães. 

При C. elegans, рилменидинът удължава продължителността на живота в една и съща степен, независимо дали експозицията на лекарството е започнала по време на младостта, ден 1 от зрелостта, или когато е на възраст. Според д-р Magalhães обаче, рилменидин в идеалния случай

трябва да действа, когато се прилага по-късно в живота

Въпреки позитивните резултати учените не искат да спекулират с това дали рилменидин може да се използва за удължаване на живота при хората.  

„В момента няма такова нещо като рецепта против стареене, въпреки че има няколко лекарства, които са рекламирани с такъв потенциал. От регулаторна гледна точка също така не е ясно дали могат да се предписват лекарства за стареене, въпреки че ние настояваме за действия в тази посока“, заявява д-р Magalhães. 

Според него е възможно в бъдеще това нещо да стане реалност, но отбелязва, че са необходими много повече изследвания.  


Цялото изследване можете да видите тук. 


По публикацията работи Бойко Бонев 

Коментари

Поредната глупост имитираща правенето на наука

Рилменидина е от групата на имидазолидиновите производни заедно с моксонидина .Ефекта на медикамента е върху RVLM(растро вентро лателарната медула ).Вероятно има някакво влияние и върху центъра на апетита освен симпотико литичния ефект.Интересен факт е представен в статията.Ще следим следващи проучвания в тази посока предимно при пациенти с наднормено тегло и метаболитен с-м.