Публикация

МЗ: Подали сме справка за хората с изтекли ТЕЛК решения

МЗ:  Подали сме справка за хората с изтекли ТЕЛК решения

Още на 10 февруари Министерството на здравеопазването е подало справка към всички заинтересовани институции за лицата с изтекло експертно решение преди влизането в сила на промените в Закона за хората с увреждания.
Това съобщи заместник-министърът на здравеопазването д-р Динко Странски пред медии.


Коментарът му е по повод препоръките на омбудсмана Диана Ковачева, засягащи хората с изтекли експертни решения преди влизане в сила на промените в този закон.

 

Омбудсманът алармира за забавени плащания към хората с увреждания


„Подчертавам, че МЗ е направило всичко, което зависи от нас.
Гражданите не трябва да предприемат нищо допълнително, тъй като всичко се предоставя на институциите по електронен път. В случаите на необходимост от преосвидетелстване, хората следва да подадат заявление за преосвидетелстване по обичайния ред поне три месеца преди изтичане срока на експертното решение“, поясни заместник-министърът.


Той изтъкна, че

в МЗ не е постъпил нито един сигнал от институция или от граждани

че системата, осигуряваща електронна свързаност между институциите, не работи и подчерта, че при сигнал министерството е готово да провери казуса веднага и да реагира своевременно.


От МЗ допълват, че хората с увреждания, които са подали заявления-декларация за преосвидетелстване и чийто срок на експертните решения е преди влизането в сила на промените в Закона за хората с увреждания (29 януари т.г.), не трябва да предприемат никакви действия пред Националния осигурителен институт (НОИ), Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), Агенцията за социално подпомагане (АСП), Агенцията за хората с увреждания (АХУ), Националната агенция за приходите (НАП) и Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Единствено тяхно задължение, за да не губят правата си, е да подават заявления-декларации за преосвидетелстване минимум 3 месеца преди изтичане срока на съответното експертно решение, съгласно закона.


Информацията се предоставя служебно от системата на медицинската експертиза до всички заинтересовани страни и общините по настоящ адрес на лицата.

 

Коментари