Публикация

Подценявана ли е ролята на профилактиката у нас?

58 % от хората, участвали в анкетата на сайта health.bg, посочват, че са ходили на профилактичен преглед през тази година.


На консултация и за назначаване на специални изследвания своя личен лекар смятат да посетят при първа възможност 4 на сто от участниците в допитването.

Въпреки задължителността на прегледите 38 % от хората не са подложили на тях.

Всеки здравноосигурен има право на един профилактичен преглед годишно. Той се извършва от общопрактикуващия лекар и включва следните дейности: клиничен преглед за изясняване на здравословното състояние, лабораторни изследвания на кръв и урина, попълване на анкетна карта, формиране на рискови групи и др.

От 2009 г. при профилактиката на лицата над 18 години личният лекар назначава и изследване на холестерол, триглицериди и HDL-холестерол, с оглед определяне на риска от сърдечно-съдови заболявания. При наличие на определени рискови фактори се пациентът се насочва и към изследване на кръвна захар.

Изследванията се извършват в сертифицирани медико-диагностични лаборатории, сключили договор с НЗОК.

При съмнение за риск от развитие на захарен диабет, инфаркт, инсулт, сърдечно-съдови и злокачествени заболявания личният лекар може да назначава и консултации с лекар по профила на заболяването.

При проследяване на възникнало вече заболяване, при съмнения за рак на млечната жлеза или на простатата, както и при усложнения от диабета, личният лекар има право да назначава някои високоспециализирани изследвания: мамография на млечна жлеза; PSA - при мъжете (във връзка със заболявания на простатната жлеза); изследване на хормони на щитовидната жлеза; изследване за микроалбуминурия за проследяване на захарен диабет.

Макар да отнемат време, профилактичните прегледи са вид тест на организма ви. Те са гаранция за доброто ви здравословно състояние. Не случайно още преди повече от век именитият руски хирург Николай Пирогов произнася знаменитата фраза: „Грам профилактика струва колкото килограм лечение”.

Коментари