Публикация

Проф. Димитър Димитраков с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен

Проф. Димитър Димитраков с орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен

С орден „Св. св. Кирил и Методий“ – първа степен държавният глава удостои изтъкнатия нефролог проф. д-р Димитър Димитраков, както и Петър Горанов, отец Александър Чъкърък, проф. Диана Петкова и проф. д-р Димитър Димитраков. Почетен знак на президента Румен Радев връчи на инж. Тодор Тошев и на Иво Папазов – Ибряма.

Проф. д-р Димитър Димитраков бе отличен за големите си заслуги за развитието на медицинската наука

и на специалността „Нефрология“ в България.

 

Проф. Димитър Димитраков
Проф. Димитър Димитраков

Проф. Димитраков е роден през 1941 г. в с. Богданица, Пловдивска област. През 1965 г. се дипломира във Висшия медицински институт - Пловдив. През 1974 г. започва преподавателска и научна кариера като асистент в Клиниката по факултетска терапия към ВМИ - Пловдив, където се хабилитира като доцент, а по-късно и като професор по нефрология.

 

Той е доайен на нефрологията в България, основател е на първата профилирана клиника по нефрология и въвежда профилирано обучение по вътрешни болести в Медицински университет – Пловдив.

 

Научните му постижения са свързани с:

  • въвеждането на контролирана бъбречна биопсия чрез методите на венозна урография и ренална ангиография;
  • въвеждането на микофенолат мофетил при лечение на пациенти с гломерулонефрит и имунни нефропатии;
  • проучването на остеопротогерина като маркер за костна деструкция при пациенти с ренална остеодистрофия;
  • определянето на клиничната характеристика и лечението на „уремично сърце“;
  • въвеждане на радиоизотопната дилуция при изследване на хемодинамиката при бъбречно болни за определяне на степента на сърдечната недостатъчност;
  • етноепидемиологично проучване на Синдрома на хроничната тазова болка и дефиниране на маркерите за диагностициране;
  • въвеждане на полиморфен ДНК анализ за локализиране на генната мутация при поликистозна бъбречна болест;
  • установяване на трети локус на гена на автономно доминантна бъбречна поликистоза.

 Автор е на една монография и на множество публикации в български и чуждестранни издания, съавтор и редактор на учебници по вътрешни болести и нефрология.

„В навечерието на националния празник на България – 3 март, за мен е чест и привилегия да връча висши държавни отличия на заслужили българи, които с труда си допринасят за благото на хората в нашата страна и на общностите ни зад граница. Със своята работа те издигат и името на България в международен план“.

С тези думи държавният глава Румен Радев се обърна към изтъкнатите дейци в областта на културата, науката, образованието и медицината, които отличи на тържествена церемония в Гербовата зала на президентската институция.
В словото си държавният глава открои широката палитра от области, на които отличените са посветили своя човешки, научен, творчески потенциал и енергия. Той подчерта и че независимо от сферата, в която се развиват и работят, те са обединени от обща цел и посока – напредъка на България.

 

„Вярвам, че вашата ангажираност и отговорност към развитието на страната, към формирането на знаещи, можещи, здрави и духовно богати млади хора ще продължи да ви обединява и да бъде пример“, посочи още президентът.

 

На церемонията присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

снимка проф. Димитър Димитраков: болница "Пълмед"

Коментари

Браво!Респект! Напълно заслужено!

Поздравления, проф. Димитраков! С най-добри спомени и чувства от срещите и разговорите с Вас! С пожелание за здраве и закрила от Небето!


доц Добрин Паскалев, МУ-Варна

Честито, уважаеми проф.Димитраков. С благодарност и респект.Желаем Ви да сте здрав и дълголетен. Сем.д-р Славка и Васил Бояджиеви.