Публикация

Доверието на пациента е ключово в работата ви като медици

Доверието на пациента е ключово в работата ви като медици

Доверието на пациента е най-важното. То е ключово в процеса на лечение, то е половината от лечението. Само чрез него можете да спечелите пациента и той да каже: „Това е моят доктор!”. Трябва да бъдете максимално подготвени и да не позволявате да счупите това доверие, заяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, по време на среща с шестокурсници-военни лекари, които в момента се намират на стаж в лечебното заведение. Той ги поздрави за отличните резултати, които са постигнали на държавните изпити по хирургия и педиатрия.

Винаги съм казвал, че ние ще ви дадем възможности, но вие трябва да бъдете готови за тях. А това изисква непрекъснато да се готвите. Паралелно със специализациите ви, в това число и военномедицинската, трябва да се развивате и в научната сфера. С идеи няма да стане, трябват реални действия, подчерта още той.

Първият випуск по специалността „Военен лекар” предстои да се дипломира в края на настоящата година

Веднага след това медиците ще бъдат разпределени по войсковите части, в което време ще имат възможност да завършат своята военномедицинска специализация.
Отиването в поделение е един кратък път във вашата кариера. Особено, когато имаш възможности за развитие. Казвам го, правейки аналог с моя професионален път. След това вие ще можете да специализирате избраната от вас специалност, като приоритетни за военната медицина са хирургия, травматология, инфекциозни болести, психиатрия, анестезиология и реанимация, подчерта още началникът на ВМА.


На срещата бяха обсъдени още темите, с които курсантите ще се включат в предстоящия 25 юбилеен Конгрес на Балканския военномедицински комитет. Форумът ще се проведе в периода от 28 - 31 май 2023 г., а домакин е България. Младите надежди на военната ни медицина ще имат възможност да обменят опит със свои колеги от съседните балкански страни.


Преди това обаче, още следващата седмица, те ще бъдат активни участници в Дните на отворени врати за кариерно развитие във ВМА, които ще обхванат 20, 21 и 22 февруари.


Имаме записани над 400 ученици от различни училища, идеята е да представим нашата програма за военни медици, чието лице сте вие като първия завършващ випуск. Вашето участие е основно - кой по-добре от вас би могъл да им разкаже за обучението по специалността, изтъкна още генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

Програма:

  • Специалисти от ВМА ще отговорят на всички въпроси, свързани със спецификата, възможностите и предизвикателствата на работата в структурите на ВМА – от кандидатстудентските изпити, през обучението до възможностите за професионално и кариерно развитие.
  • Участниците ще имат възможност да влязат в клиниките и да наблюдават работния процес.
  • Освен това, ще могат да наблюдават на живо демонстрация във Военномедицинския симулационен тренировъчен център за реакция при различни инциденти с много пострадали и други.
  • Предвидено е и посещение в общежитието, в което са настанени курсантите-военни лекари по време на стажовете им в клиниките на ВМА. Сградата е реновирана по най-добрите световни стандарти.

Коментари