Публикация

Докторант от МУ – Варна е първата медицинска сестра по сърдечна недостатъчност в България

Докторант от МУ – Варна е първата медицинска сестра по сърдечна недостатъчност в България

След специализация в Института по сърдечни болести на Университетската болница във Вроцлав, докторантът от МУ – Варна Мария Георгиева вече е първата медицинска сестра по сърдечна недостатъчност в България. Тя е старша медицинска сестра на Отделението по неинвазивна кардиология към Втора клиника по кардиология на УМБАЛ „Света Марина“ – Варна и докторант по докторска програма „Управление на здравните грижи“ към Катедрата по здравни грижи към Факултета по обществено здравеопазване на МУ – Варна.


Мария Георгиева„В много европейски страни са развити клиники по сърдечна недостатъчност, където специално обучени специалисти по здравни грижи оказват специализирана сестринска грижа с цел подобряване качеството на живот на пациентите със сърдечна недостатъчност, намаляване на рехоспитализациите и редукция на смъртността. От 4 години работя по дисертационен труд, свързан с грижата за болни със сърдечна недостатъчност. От голям интерес беше за мен да се обуча и сертифицирам като медицинска сестра по сърдечна недостатъчност. Един от университетите, предлагащи тази сертификация, е Медицинският университет във Вроцлав, Полша“, сподели Мария Георгиева.


Тя подчерта, че благодарение на добрата колаборация между МУ – Варна и МУ – Вроцлав, това обучение се е осъществило като мобилност по програма „Еразъм +“.


По отношение на детайлите по време на обучението докторантът уточни: „Обучавах се в Института по сърдечни болести на Университетската болница във Вроцлав за 21 дни от колеги със специалност „Медицинска сестра по сърдечна недостатъчност“, ръководени от проф. Ухманович – директор на Европейския изследователски център на медицинските сестри“.

Обучението е протекло по програма, включваща:

  • Наблюдение на най-добрите практики и опит в програми, специализирани за лечение на болни със сърдечна недостатъчност.
  • Мениджмънт и управление на сърдечната недостатъчност и организация на работа.
  • Проследяване на пациенти със сърдечна недостатъчност в болнични и амбулаторни условия.
  • Участие на медицинската сестрата в подобряването на качеството на живот и функционалния статус на пациентите със сърдечна недостатъчност.
  • Скрининг за тревожност и депресия при пациенти със сърдечна недостатъчност.
  • След положен изпит в Института по сърдечни болести – Вроцлав, Полша, докторантът получава сертификат, както и отлични колегиални взаимоотношения за бъдещи международни проекти и сътрудничество.

Коментари