Публикация

Дискова херния и стадии на развитие

Дискова херния и стадии на развитие

📍 Дисковата херния (разг. наричана дископатия) е състояние, засягащо гръбначния стълб, при което се разкъсва външния фиброзен пръстен (anulus fibrosus) на междупрешленните дискове и това позволява на меката централна част (nucleus pulposus) да се деформира и да навлезе в гръбначномозъчния канал, като притиска структурите, които се намират в него.


🤔 Къде е локализирана най-често?

Дисковата херния може да се получи на всеки диск в гръбначния стълб, но двете най-чести форми са цервикална (шийна) дискова херния и лумбална (в областта на кръста) дискова херния. Последната е най-честа и обикновено причинява болка в кръста и в единия (по-често) или в двата крака.


👉 Лумбалната дискова херния е 15 пъти по-честа от цервикалната и е една от най-честите причини за болка в кръста. Цервикалните дискове се засягат в 8% от случаите, докато торакалните (гръдните) само в 1-2%.

 


👨‍⚕️ Видове / Стадии на развитие:


Протрузия (задържана дискова херния)
Представлява влошаване на дисковия бълджинг т.е. подуване на фиброзния пръстен. Част от пулпозното ядро преминава през разкъсания фиброзен пръстен, докато задният надлъжен лигамент остава със запазена цялост.


Екструзия (незадържана дискова херния)
Наблюдава се по-тежка прогресия на дегенеративно променения диск. Пулпозното ядро е преминало през фиброзния пръстен и задния надлъжен лигамент.


Секвестрация (свободен фрагмент)
Това е крайната фаза на дисковото хернииране, при която част от пулпозното ядро е преминало през разкъсаните фиброзен пръстен и заден надлъжен лигамент. Ядрото се разполага свободно в гръбначномозъчния канал като може да мигрира надолу или нагоре по канала и да компресира съседни нервни структури.

 


* Най-лесната за лекуване дискова херния е неполучената! Затова редовното и целенасочено изпълнение на подходящ тип физическа активност и упражнения с цел укрепване на гръбната мускулатура е най-добрата възможна превенция.

Коментари

Дани Ангелова
27 фев 2023 08:37

а какво представлява лордозата?