Публикация

Д-р Цв. Райчинов: Ще подпишем НРД най-вече заради пациентите

„Не сме доволни нито от условията, нито от цените, нито от съдържанието на новия Национален рамков договор, но ще го подпишем най-вече заради пациентите”, заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов след 51-ия извънреден лекарски събор в Пловдив.


Той допълни, че нито един от делегатите на форума не е доволен от споразумението, защото до момента лекарите не знаят какви точно ще са цените на медицинските услуги, които ще трябва да бъдат разписани. Не е ясно дали и догодина ще е факт дисбалансът между различните клинични пътеки, част от които са много скъпи, а други недофинансирани.

„Пътеката за животоспасяващо лечение на инфаркт е сведена в новия документ под нейната себестойност, а други пътеки не са пипани”, даде пример д-р Райчинов.

Председателят на съсловната организация нарече популистки твърденията на правителството, че парите за здравеопазване ще са повече през следващата година. Той е категоричен, че това не е така, особено след като резервът на касата отива в общия бюджет, за да крепи финансовата стабилност.

По думите му през 2011 г. отново ще има регулация на талони и е много възможно миналогодишната ситуация  в болничната и доболничната помощ да се повтори с още по-голяма сила.

Единствено положително в новия документ е, че децата ще ползват медицинска помощ без ограничения и че се увеличава достъпът до специалист на диабетиците.

При откриването на събора този въпрос беше повдигнат пред здравния министър д-р Стефан Константинов, който поясни, че единственият начин да се постигне някакво разумно решение в случая е да се въведе доплащането от пациентите при посещението им при специалист, което ще изиграе ролята на естествен регулатор на проблема.

Коментари