Публикация

Увеличава се броят на желаещите да станат педиатри

Увеличава се броят на желаещите да станат педиатри

Педиатрията е най-желаната специалност сред завършилите випуск 2022 г. на Медицински университет София. Това става ясно от анкета, проведена от учебното заведение. 12,4% са заявили, че ще работят в детското здравеопазване. Това е скок с повече от 7% в сравнение с предходния випуск.

 

Подредбата на интересите на младите лекари продължава така:

  • кардиология (9%),
  • хирургия (8,7%),
  • вътрешни болести (7,3%),
  • АГ (7%),
  • анестезиология и интензивно лечение (6%),
  • гастроентерология (5%).

Почти всички (87%) се виждат като лекари в клиничната практика.

 

И в този випуск се отчита

скок на желаещите да са общопрактикуващи лекари

– от 5,9% в миналия випуск, сега са 8%. Под 1% е резултатът за спешна медицина. Леко повишаване се наблюдава на процента желаещи да се занимават с научна работа (3%).

 

Анкетата показва също така, че в три поредни випуска се наблюдава устойчива тенденция на

увеличаване броя на оставащите в България

В новия випуск те вече са 50%. Като най-силен мотив за това абсолвентите отново посочват семейството и приятелите, както и дългът към родината.

 

Сред желаещите да заминат продължава да спада процентът на тези, които избират САЩ (10%) и съответно се увеличава интересът към страните от ЕС (71%). Няма промяна в причините за напускане - по-високо заплащане, по-добра здравна система и техническо оборудване.

 

На 21 февруари 2023г. ще се дипломира Випуск 2022 на Медицинския факултет към МУ - София. Завършват 751 специалисти, от които 293 са българи. Отличниците са 107. Носителите на наградата за пълно отличие „Златен Хипократ” са две млади лекарки - Айлин Фейзулова и Жана Адиб Саад. Те ще получат и парична награда от 2000 лева от наследството на дарителя д-р Андрей Георгиев.

 

По традиция, тържествената церемония по връчването на дипломите на младите лекари ще се състои в Зала 1 на НДК в присъствието на ръководствата на Медицинския университет и Медицинския факултет, семействата на абсолвентите, политици, общественици, директори на здравни заведения и др.

Коментари

Поздрави на всички млади колеги желаещи да работят като педиатри. Пред тях се откриват прекрасни възможности. Пожелавам им много вдъхновение.