Публикация

Медицина в облаците

Медицина в облаците

Да си част от Българската армия е призвание, предизвикателство и не на последно място тръпка.

Професията на авиомедиците е професия от бъдещето

и е свързана с реализирането на една от най-важните мисии на националната сигурност – здравето на нацията, здравето на различните групи от населението, здравето на отделния индивид.


Приложението на авиомедицината има незаменима роля не само във военен аспект, но и при разрешаването на кризи от цивилния сектор. Само преди дни тази роля бе затвърдена при поредната авиомедицинската мисия по транспортирането на 11-годишно дете от София до Словения. Сред медиците на борда беше и старшина Цветелина Иванова, медицинска сестра-борден, която има богат опит като част от авиомедицинския екип на ВМА и отлична подготовка относно евентуалните усложнения, които биха могли да настъпят, предвид спецификата на транспортирането.


Експертизата на военните медици в областта на авиационната медицина и авиомедицинска евакуация винаги е безценна помощ в множество случаи не само от военното, но и от цивилното здравеопазване.

През последните години интересът към военната медицина от страна на кандидат-студентите нараства

Доказателство за това е и огромната бройка ученици – над 500, които са се записали да участват в Дните на отворени врати за кариерно развитие във Военномедицинска академия (ВМА).


Инициативата, която цели да представи възможностите за обучение и реализация по специалности „Военен лекар“ и „Военна медицинска сестра“, ще се проведе в рамките на три дни – 20, 21 и 22 февруари 2023 г., от 10:00 часа.


Зрелостниците ще се срещнат с началника на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, с когото ще разговарят за ролята на военните лекари и за уроците от мисиите зад граница.


Участниците ще имат възможност и да се запознаят отвътре с модерната материална база и оборудване на световно ниво. Наши специалисти ще отговорят на всички въпроси, свързани със спецификата, възможностите и предизвикателствата на работата в структурите на ВМА – от кандидатстудентските изпити, през обучението до възможностите за професионално и кариерно развитие.


Ще могат да зададат своите въпроси на курсантите от първия в историята на България випуск по специалността „Военен лекар”, които предстои да се дипломират в края на годината, както и на военни медици от различни звена на ВМА.

Коментари