Публикация

НСОПЛБ с предложения за неотложната помощ

Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България предлага личните лекари да осигуряват при необходимост телефонна консултация за пациентите си в работни дни от 8 до 20 часа (във времето извън часовете на обявения работен график).


Рано тази сутрин организацията е изпратила предложения до Министерството на здравеопазването за промени в Наредба 40. Писмото им е във връзка със заявеното желание на здравния министър по време на 51-ия събор на Българския лекарски съюз да разреши проблема с 24-часовото разположение на личните лекари.

НСОПЛБ смята, че семейните лекари трябва да декларират при сключване на договорите си със здравната каса дали ще поемат или не осигуряването на медицинска помощ на пациенти, при които по тяхна преценка състоянието не търпи отлагане до следващия работен ден. В случай че лекарят не поема неотложната помощ в извънработно време, той може да посочва структура, която ще обслужва пациентите му (например лечебни заведения за първична извънболнична помощ, медицински центрове, ДКЦ-та, центрове за спешна помощ и др.), изтъква сдружението.

Повече за предложенията на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари може да прочетете тук.

Коментари