Публикация

„ЛИНА” използва нов апарат за изследване на цинк, мед, селен и други микроелементи

„ЛИНА” използва нов апарат за изследване на цинк, мед, селен и други микроелементи

Едни от най-търсените изследвания на микроелементи са: цинк (Zn, Zinc), мед (Cu, Copper), селен (Se, Selenium), йод (I, Iodine) и ванадий (V, Vanadium), тъй като редица състояния изискват измерване на техните нива. Добрата новина за пациентите, които имат нужда от тези анализи, е че „ЛИНА” вече разполага с най-висок клас апарат. Това е iCAP RQ ICP-MS на Thermo Fisher Scientific, който открива микроелементите дори в изключително ниски концентрации в кръвната проба, което е от значение за достоверния резултат. Апаратът позволява едновременен анализ на голям брой елементи от периодичната таблица и с него работи обучен екип. Специалистът по клинична лаборатория д-р Донка Атанасова е един от тях.

 

„Технологията, която използваме в „ЛИНА”, е една от най-модерните в момента и в бъдеще ще бъде застъпена още повече поради добрата чувствителност и широкия диапазон от елементи. Тук имаме възможност да откриваме и: литий – (Li, Lithium), молибден (Mo, Molybdenum), никел (Ni, nickel), манган (Mn, Manganese), кобалт (Co, Cobalt), паладий (Pd, Palladium) и сребро (Ag)”, обяснява д-р Атанасова. Изследвания на йод и селен основно се правят на пациенти с дисфункция на щитовидната жлеза, а цинк при хора с трудно заздравяващи рани и кожни раздразнения. Кръв се взема както на големи хора, така и на деца. Проба може да бъде дадена във всяка от манипулационните и лабораториите на „ЛИНА” в областите: Бургас, Варна, Пловдив, Стара Загора, Сливен и Ямбол.

 

Повече за технологията

 

ICP-MS – Inductively coupled plasma – mass spectrometry - Maс – спектрометрията е изключително ефективна техника за качествен и количествен анализ на отделните видове елементи и техните нива. В лабораторната практика е особено полезен за определяне на т.н. „trace“ (следови) елементи и тежки метали в проби. Технологията е високочувствителна и високоселективна, като открива и идентифицира елементи с много ниска концентрация, но независимо от тези ниски концентрации, повечето микроелементи са жизнено важни и абсолютно необходими за организма.

 

Определянето им става като предварително обработена пациентска проба се въвежда в нагряващата част на апарата, където се йонизира и се създава поток от различни видове заредени йони, които преминават през мас анализатора, където се идентифицират според отношението на тяхната маса и заряд. След това чрез софтуерен модул се получава информация за тяхната концентрация в отделната проба. Апаратът е допълнение към уникалните технологии на световно ниво, които „ЛИНА” използва.

 

Макро и микроелементи

 

Според концентрацията си в човешкия организъм есенциалните биоелементи се разделят на макроелементи – 5-те основни структурни елемента на живата материя: азот, водород, въглерод, кислород, сяра, както и т.нар. електролити (калий, натрий, хлор, калций, магнезий, фосфор); и микроелементи: йод, манган, молибден, никел, селен, ванадий, цинк, мед, желязо и др. Микроелементи от особен интерес представляват и неесенциалните микроелементи, прилагани с терапевтична цел като например литий и др.

 

Кога да се изследваме?

 

Индикации за изследване са дефицит на отделни микроелементи (най-често поради небалансирана диета, нарушено хранене и абсорбция - малабсорбция, парентерално хранене), който е причина за развитието на някои клинични симптоми и заболявания. Изследването на цинк например има съществено значение за откриване на недоимък при застрашени групи – деца, бременни, при продължително парентерално хранене, обширни изгаряния и за диагнозата на acrodermatitis enteropathica. Главният сигнал за дефицит са прояви като косопад и кожни лезии, трудно заздравяващи рани, податливост към инфекции. При мъже има роля в сперматогенезата и може да бъде рисков фактор за намалена оплодителна способност.

 

Концентрацията на мед се определя при болест на Wilson – заболяване с натрупване на мед в черния дроб и други тъкани, с прояви на нарушения в походката, тремор, психични и бъбречни увреди. Медта има съществено значение за използването на желязото от организма и оттам в синтезата на хемоглобин, така че при дефицит може да се наблюдават симптоми на анемия. Има данни за връзка между медния дефицит със сърдечносъдови нарушения. Повишени концентрации на мед може да се наблюдават при прием на орални противозачатъчни средства или лечение с естрогени, както и при голям голям брой хронични и остри състояния.

 

Селен и йод се изследват във връзка с нарушения във функцията на щитовидната жлеза. Йодът има значение за нормална функция на щитовидната жлеза като в ендемични райони дефицитът му се свързва с развитие на струма (уголемяване на жлезата) и състояния на хипофункция – умора, косопад, наддаване на тегло, суха кожа, депресия, мускулни болки.

 

Участвайки в състава на ензим, необходим за превръщането на щитовидните хормони, при недоимък на селен се развива картина както при йоден дефицит – хипофункция на щитовидната жлеза. Селенът има роля в антиоксидантната защитна система на оргазнима и намалява образуването на свободни радикали, като има и доказан антиканцерогенен ефект. При болни на парентерално хранене дефицитът му може да доведе до заболявания на сърдечни мускул и слабост на скелетните мускули.

Коментари