Публикация

Какво е скинимализъм и защо е водещ тренд в грижата за кожата днес?

Какво е скинимализъм и защо е водещ тренд в грижата за кожата днес?

Автор: д-р Илиана Георгиева, дерматолог

 

Скинимализъм е термин, който ни връхлетя в края на миналата година и продължава да набира популярност през тази. Това не е просто мода или течение, скинимализъм е философия в грижата за кожата. Идея и мисия, подкрепена от дерматолози, експерти, потребители в целия свят. Скинимализъм означава, че „по-малко всъщност е повече“, що се отнася до козметика и рутина. Да купуваме по-малко, да ползваме по-малко и да постигаме повече. Казано накратко, скинимализъм е новото разбиране за стремеж и постигане на здрава, млада и красива кожа. Да се съсредоточим върху здравето на кожата, вместо да прикриваме несъвършенства с тонове грим или инстаграм филтри. Скинимализъм се фокусира върху простите стъпки в това как да постигнем правилната рутина.

Как може да използваме принципите на тази философия или как да следваме скинимализъм и то ефективно

– може да прочетете в следващите редове.

 

Количеството или качеството е по-важно, когато става въпрос за козметика и грижа за кожата? Отживелица ли са шкафовете, пълни със стъклени шишенца? Определено да! Днес залагаме на съставките, които работят, на малкото, но по-ефективни продукти. Има няколко важни стъпки в грижата за кожата, които всички трябва да спазват, а именно: почистване, активна грижа, хидратация, протекция. Правилният измивен продукт трябва да е съобразен с типа на кожата ни: суха, мазна, комбинирана или чувствителна. Така например, мазната кожа, склонна към образуване на черни точки, се нуждае от нежен, ексфолиращ измивен гел, съдържащ алфа- или бета-хидрокси киселини, които биха спомогнали за по-бързото премахване на мъртвите клетки от повърхността ѝ, за намаляване на омазняването и дразнещото лъщене. Тонер със салицилова киселина е точното попадение, когато говорим за активен продукт за мазна и  акнетична кожа, тъй като намалява образуването на комедони. Хидратиращият продукт е следващата задължителна стъпка, следвана от слънцезащитния крем, който нанасяме през всички слънчеви месеци.

 

Скинимализъм далеч не се ограничава в рамките на базовата рутина. Напротив. Налага разбирането, че здрава кожа изисква точна експертиза. Много хора не осъзнават, че някои продукти, несъобразени с нуждата на кожата им, могат да им навредят. Един неподходящ продукт, с който сме решили да експериментираме вкъщи, може да доведе до запушени пори, мазна кожа или точно обратното – прекаленото ексфолиране и употребата на някои видове киселини вкъщи, може да направи кожата ни суха, дехидратирана и лющеща се. Изобщо, през последната година пациентите все повече разчитат на точната диагностика на експертите, професионалните съвети, процедури и най-вече на холистичния подход в грижата за лицето. Защото то не е едно петно, бръчка или няколко черни точки. Грижата за лицето изисква подход, съобразен с индивидуалните нужди.

 

Скинимализмът отрича процедурите, които водят до бърз, но краткотраен ефект или т.нар. „quick fix treatments”. Напротив, все по-често чуваме за индивидуална годишна програма в грижата за кожата. План, разработен от дерматолог, съобразен с това как искаме да изглеждаме, с възрастта и нуждите ни. А най-добрата грижа все още е превенцията. Превенция на кожните заболявания, превенция на остаряването, превенция на щетите от слънцето.

 

Кои са нещата, които трябва да избягваме, за да можем да си позволяваме по-често да излизаме без грим?

И важи ли клишето, че здравословният лайфстайл е тайната за красива кожа? Определено да. Кожата е огледало, отражение на здравословното състояние на тялото ни, а няколко фактора са особено важни за свежия вид на лицето. Сънят със сигурност е един от тях. 9 часа за тийнейджърите и поне 7-8 часа за възрастните са достатъчни, за да могат да се задействат регенераторните способности на организма ни. Изобщо нашумялата тенденция за еко-френдли лайфстайл направи така, че да се говори повече за вредните навици, които дават отражение върху кожата.

 

Не е тайна, че българите са едни от най-страстните пушачи в Европа. Близо 30% от хората у нас признават, че пушат. Не малък е и процентът на работещите в задимени пространства. Изобщо с нарастването на всички вредни фактори като мръсен въздух, вредно въздействие на слънчевите лъчи и изобщо всичко онова, което причинява фотостареене, уморен вид и бръчки, все повече започва да се говори за модерни алтернативи, които да намалят оксидативния стрес, на които е изложена кожата ни. Така например, новите алтернативни продукти, които нагряват тютюна без да причиняват горене и без да отделят токсините, които цигареният дим съдържа, са налични за пълнолетните потребители, които не искат да се откажат от вредния навик. Все по-търсени са и брандовете медицинска козметика, които предлагат фотозащита, която предпазва не само от вредните UV-A/B лъчи, но и от HEV светлината и IR-A- лъчите.

 

Изобщо зад цялата идея на скинимализма стои така бързо развиващите се сфери на дерматологията, естетиката и козметологията, както и огромната сила на социалните мрежи, които карат потребителите да се стремят да бъдат по-информирани, да инвестират в грижа за кожата си, да търсят макар и по-бавен, но продължителен ефект и най-вече да следват философията, че грижата за кожата започва отвътре-навън. Защото наистина понякога по-малко означава повече.

 

   

Визитка на д-р Илиана Георгиева

 

Илиана Георгиева е лекар по дераматология с богат опит в областта на клиничната и естетичната дерматология. Професионалните ѝ интереси засягат инжекционните процедури и лазерното подмладяване на кожата. В момента работи в естетична клиника Dr. Denkova Dermatology. Занимава се с диагностика и лечение на различни заболявания на кожата. Притежава официална диплома по дерматоскопия от Италия, както и сертификати за работа с енергийно-базирани устройства, също от Италия, поставяне на дермални филъри и ботокс.

 

Д-р Илиана Георгиева е член на Български лекарски съюз и член на Европейската асоциация по дерматология и венерология – EADV. Има участия в многобройни национални и световни конгреси и семинари в областта на кожните болести.

Висшето си образование завършва в Медицински университет – София. Специализира една година в кожна клиника на УМБАЛ „Александровска“, след което продължава своето професионално израстване в Клиниката по дерматология и венерология към Военномедицинска академия – София.

 

Притежава магистърска степен по здравен мениджмънт от Факултета по обществено здраве към МУ – София.

Коментари

Здравейте,Др Илиана Георгиева! Приемете моите адмирации за Вашата презентация по темата-скинимализъм-едно ново понятие към дерматологията-благодаря Ви.О
богатихте ме с познати и нови,съвременни данни за грижите на кожата с цел-профилактика ,естетика и персонализъм  с цел-повече красота в съвременния начин на живот!С привет:Доктор Людмила Костова-Враца-23.02.23г.