Публикация

Д-р Вълков: Грипът може да доведе до усложнения с централната нервна система при децата

Д-р Вълков: Грипът може да доведе до усложнения с централната нервна система при децата

Грипната епидемия тази година не е прецедент, но не бива да се подценява. Това каза в ефира на “Здравей, България” д-р Трифон Вълков.

“Грипът представлява една изключително сериозна респираторна инфекция, която не бива да бъде подценявана. Той може да доведе до усложнения, както на самия вирус, така и на насложили се впоследствие бактериалн инфекции, които също могат да протекат доста тежко”, обясни той.

При по-малките деца усложнения от грипа могат да доведат до развитието на менингит и проблеми в централната нервна система, посочи още д-р Вълков.

 

Той алармира и относно употребата на различни силни лекарства и препарати, като уточни, че действието им зависи от времето, в което се приемат.

“Ако започнем прекалено късно приложението на противовирусни препарати, може да остане с впечатлението, че те не действат. Те не действат, защото на етапът, в който се прилагат, моментът, в който те оказват ефект е преминал”, каза той.

Относно антибиотиците, той обясни, че те се прилагат само когато имаме данни за доказана вторична бактериална инфекция.

“Прекалената употреба на антибиотици води до резистентност. България е една от държавите с висока резистентност към антибиотици”, каза още лекарят.

Коментари