Публикация

Актуализират фармако-терапевтичното ръководство по клинична хематология

Актуализират фармако-терапевтичното ръководство по клинична хематология

На сайта на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти е публикуван за обществено обсъждане Проект на наредба за изменение и допълнение на Наредба № 3/19.09.2019 г. за приемане на фармако-терапевтично ръководство по клинична хематология.


Той е изготвен на основание чл. 259, ал. 1, т. 4 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Причини, налагащи приемането на нормативния акт

С фармако-терапевтичното ръководство се определя лекарствената терапия на заболяванията на кръвта, кръвотворните органи и органите на лимфната система, на критериите за оценка на резултата от прилаганата терапия и алгоритмите за лечение с лекарствени продукти. Причините за разработване на проекта на наредба за изменение и допълнение на Наредба № 3/19.09.2019 г. за приемане на фармако-терапевтично ръководство по клинична хематология са свързани с необходимостта от използване на нови лекарствени продукти за лечение на хематологични заболявания, както и поради разширяване на терапевтичните индикации на съществуващите лекарствени продукти.

Целта

е да се представят осъвременени алгоритми за клинично поведение при хематологични заболявания, адаптирани за медицинската практика в България, включително да се актуализира регламентацията на терапевтичния подход при лечение на заболяванията на кръвта, кръвотворните органи и органите на лимфната система, както и на критериите за оценка на ефективността на прилаганата терапия.


Основна цел е гарантиране достъп на пациентите до съответстващо на европейските стандарти лечение с лекарствени продукти и осигуряване на ефективен механизъм за системно и планирано оценяване, наблюдение и непрекъснато подобряване на качеството на медицинските услуги. Проектът цели да осигури високо качество на дейностите по лекарственото лечение в обхвата на медицинската специалност, чрез изисквания за спазване на поредността на линиите терапия и терапевтичните схеми.

Очакваният резултат от прилагането на проекта

е въвеждането на единен терапевтичен подход при предписването и прилагането на лекарствените продукти, което да гарантира оптимален ефект при лечението на заболявания на кръвта, кръвотворните органи и органите на лимфната система. Спазването на алгоритмите за лечение е гаранция за висок терапевтичен отговор при широкия кръг на пациенти, се посочва в мотивите към проекта.

Финансови средства, необходими за прилагането на нормативния акт

Приемането на нормативния акт няма да окаже пряко и/или косвено влияние върху държавния бюджет.

Анализ за съответствие с правото на Европейския съюз

Проектът не е свързан с въвеждане на изисквания на европейското законодателство, поради което не е необходимо изготвяне на анализ за съответствие с правото на Европейския съюз.


Проектът на наредба ще бъде съгласуван с експертния съвет по клинична хематология.

Обществената консултация продължава до 20 март 2023 г.

Адрес за изпращане на становища и предложения: antonia.toncheva@ncpr.bg


С проекта и мотивите към него можете да се запознаете в прикачените файлове.

Прикачени файлове

МОТИВИ_за_изм_и_доп_на_ФТР_по_кл_хематология.pdf
ФТР_по_хематология_БМСХ_190123_BS_VERY_FINAL_compressed.pdf

Коментари