Публикация

Д-р Емилия Гаврилова: Лекари, работили в Бърза помощ, са много добре подготвени

Д-р Емилия Гаврилова: Лекари, работили в Бърза помощ, са много добре подготвени

Д-р Емилия Гаврилова е общопрактикуващ лекар от Плевен и е сред 100-те най-активни лекари и фармацевти в CredoWeb за 2022 г. Преди да стане лекар е практикувала като Медицински лаборант в Централна Клинична лаборатория  на Окръжна болница - гр. Плевен и Катедра «Патоанатомия » към Медицински Университет - гр.Плевен, а след като завършва „Медицина“ в МУ Плевен работи над 15 години в Бърза помощ. Междувременно е работила и неотложна помощ в ДКЦ-тата- гр. Плевен.

 

Класацията „Лекар/фармацевт, препоръчан от CredoWeb“ бе обявена за първи път в края на 2021 г., като наскоро приключи нейното второ издание за 2022 г. Отличените лекари или фармацевти в нея са избрани на база обективна оценка за поведението им в платформата – участия в дискусии, обучения, преглед на статии и видео материали, коментари и др.

 

 

Ето какво сподели д-р Гавраилова за дигиталната комуникация:

Д-р Гаврилова, с какво платформата CredoWeb Ви е полезна в работата Ви, като лекар?

Електронните технологии вече са сериозна част от ежедневието на лекаря и му предоставят един много бърз достъп до новите неща. CredoWeb е една доста професионална и информативна платформа за лекари и фармацевти. Допада ми това, че се публикуват хубави медицински теми, които ми е интересно да чета, защото в един момент намират приложение и в практиката ми. Те са разнообразни и можеш по всяко време да ги проследиш. Винаги има неща, които не знам и научавам. Може да се каже, че така си „сверявам часовника“.

Кои са дискусиите, които са Ви били най-интересни?

В дискусиите не се включвам много с коментари. През повечето време чета, но за жалост нямам много време за всичко. Лекторите са хора, които познавам и уважавам. Много обичам презентациите на проф. Сотир Марчев, защото те са интересни и написани достъпно, че  всеки да може да ги разбере. Харесвам също така презентациите на проф. Иво Петров и акад. проф. Д-р Иван Миланов. Интереси бяха дискусиите за COVID пандемията, защото в началото имаше малко информация, а трябваше да научим всичко за ваксините - какво е лечението, има ли противопоказания. Самата аз прекарах Covid-19 през ноември 2020 г. и беше много тежко, нямаше места по болниците и тогава за съжаление починаха доста хора и колеги. Беше много стресиращо, бяхме доста объркани и изплашени в началото и тук намерихме важна информация.

Какви са медицинските теми, които най-много Ви привличат?

Аз се интересувам от психиатрия, защото някога исках да стана психиатър. Темите там са много интересни, защото човешката психика е много крехка и е голяма загадка. Чела съм доста неща от акад. проф.  Д-р Иван Миланов, който е невролог и чудесен професионалист и лектор.

 

В същото време съм оперирана (сърдечна операция) от проф. Чирков, бях само на 23 години, Много обичам проф. Чирков, тъй като той  беше много харизматична и достойна  личност и е направил много за медицината в България. Покрай него имам интерес и в областта на кардиологията. Това е огромна и модерна специалност, за която е добре да знаеш колкото се може повече. Естествено харесвам и Ендокринологията, бих казала, че ендокринолозите са „Царете на медицината“- при това в практиката имам доста пациенти с ендокринологични заболявания. Налага се и от Педиатрия да се интересуваме и знаем, защото малките пациенти са нашето бъдеще. По-трудно е да работиш с деца, отколкото с възрастни, защото децата не мога да си кажат болката. Даже като шега съм чувала, че „който лекар не е успял да стане педиатър, е станал интернист“.

 

Четох интересни неща на Биляна Савова, това е жената, която е ходила в Тибет, за да се лекува от множествена склероза. Има какво да се научи от нея, нищо, че не е медицинско лице.

Вие сте работила дълги години в Бърза помощ. Какво Ви привлече там?

Работата е колкото трудна, толкова и интересна и има много на какво да научи един лекар. Нощният труд ми е абсолютно противопоказан, но години наред съм давала нощни дежурства. Даже работих допълнително към ДКЦ и ми се събираха по 14 дежурства в Бърза помощ и още 10 в поликлиниката за един месец. Това беше през първите години, когато исках да се докажа като лекар. В един момент реших, че поради сърдечната ми операция, не съм за Бърза помощ. При това си разбих съня и не можех да спя, дори когато съм почивка -  затова станах общопрактикуващ лекар. Смятам, че лекарите, които сме минали през Бърза помощ сме по-подготвени от тези, който са работили само в кабинети. За съжаление се оказа, че независимо колко си подготвен, е по-важно да имаш бройката пациенти, защото като общопрактикуващ лекар, малко или много, това ти носи средствата. С времето всичко си идва на мястото и за съжаление, хората тепърва  ще усетят липсата на лекари и ще разберат, че всеки ден с отношението и неуважението си към нас, убиват по един лекар.

Коментари