Публикация

Високи нива на пикочна киселина се свързват с предсърдно мъждене в напреднала възраст

Високи нива на пикочна киселина се свързват с предсърдно мъждене в напреднала възраст

Високите нива на пикочна киселина на средна възраст са независим рисков фактор за предсърдно мъждене в напреднала възраст. Това е основен извод от дългосрочно проучване, публикувано в Journal of the American Heart Association (2023; DOI: 10.1161/JAHA.122.027089).

 

Пикочната киселина, продукт от разграждането на пурините в организма, не може да бъде допълнително детоксикирана при някои хора поради липса на ензима уриказа. В миналото се свързваше само с риска от подагра, при която кристалите на пикочната киселина се утаяват в ставите и кожата (тофи) и причиняват болезнено възпалителна реакция.

Диабет и хипертония по-чести при хора с висока пикочна киселина

Вече се знае, че повишените нива на пикочна киселина могат също така да повишат риска от сърдечно-съдови заболявания. Причината е, че те провокират възпалителни реакции не само в ставите. Проучванията показват, че хората с повишени нива на пикочна киселина са по-склонни да развият високо кръвно налягане, диабет и сърдечно-съдови заболявания. В американското проучване ARIC и норвежкото проучване Tromsø високите нива на пикочна киселина са свързани с повишен риск от предсърдно мъждене на старини.

 

Шведската кохорта AMORIS („Аполипопротеин-риск от смъртност“) вече потвърждава връзката. Проучването първоначално изследва влиянието на откритите по-рано аполипопротеини върху риска от инфаркт.

 

През 1985 и 1996 г. нивата на пикочната киселина на участниците са определени в лабораторни изследвания. Благодарение на подробните данни в индивидуалните регистри, учените от Каролинския институт в Стокхолм вече успяха да проучат влиянието на стойностите на пикочната киселина върху по-късния риск от развитие на предсърдно мъждене.

 

От 339 604 участници, които са били в средата на 40-те си години и без сърдечно-съдови заболявания по това време, 46 516 (13,7%) са развили средно предсърдно мъждене през следващите 25,9 години. Други 121 397 (41,4%) оттогава са развили високо кръвно налягане, диабет или сърдечна недостатъчност.

Рискът от предсърдно мъждене е в корелация с пикочната киселина

Анализът показва, че рискът от развитие на предсърдно мъждене се увеличава в зависимост от предишните нива на пикочната киселина. Участниците са разделени на четири групи въз основа на нивата на пикочна киселина. Рискът вече беше леко, но значително увеличен във втората група (коефициент на риск 1,09: 95% доверителен интервал 1,06 до 1,12).

 

Рискът продължи да нараства в третата група (коефициент на риск 1,19; 1,16-1,23) и достигна най-високата си стойност в четвъртата с коефициент на риск 1,45 (1,41-1,49). В епидемиологичните проучвания тази връзка доза-отговор е индикация за причинно-следствена връзка.

 

Редактор Илияна Ангелова

Коментари