Публикация

Президентът награди медиците от ВМА, помагали след земетресението в Турция

Президентът награди медиците от ВМА, помагали след земетресението в Турция

Двата екипа на Военномедицинска академия (ВМА), които помагаха в преодоляване на последствията след земетресението в Турция, бяха наградени от президента и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев.


На ежегодната церемония „Пожарникар на годината”, на която отличия получиха всички български екипи, участвали в спасителните операции, присъства и полк. проф. Владимир Василев, заместник-началник на ВМА.

11 дни медиците под пагон бяха рамо до рамо с местните спасители и търсеха оцелели под руините

Майор д-р Цветан Станимиров, капитан д-р Синан Емин, старшина Мария Борисова и младши сержант Илия Деков са част Модулните военномедицински формирования за осигуряване на медицинска помощ при бедствия, аварии, катастрофи и други. Те имат богат опит както в задгранични мисии и авиомедицинска евакуация, така и при различни инциденти с множество пострадали.


Екипите на ВМА бяха сред първите мобилизирани и заминаха само няколко часа, след като станаха ясни мащабите на бедствието в Турция. И се завърнаха последни – след повече от 10 дни на терен. На летище „Враждебна” те бяха посрещнати от началника на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, който им благодари за изпълнената мисия.


Във време на политическо разделение и скептицизъм нашите спасители показаха новото лице на България – това на сплотените, смелите и всеотдайните. Куражът и себеотрицанието на стотиците български спасители, пожарникари, медици, военнослужещи и доброволци съхрани живота на много хора, дава вяра, надежда и упование и показва възможностите на българската държава. Дълбок поклон пред всички вас, заяви президентът Румен Радев.


Медиците под пагон бяха поздравени и от министъра на отбраната Димитър Стоянов: Спасителите извършиха героизъм в мирно време. Благодаря на всички наградени за това, което извършиха в интерес на българското общество и на съседна Турция.
Снимки: Вяра Йовева, фотограф на Министерство на отбраната.

Коментари