Публикация

Министър Меджидиев: Да се заложи увеличение на някои педиатрични клинични пътеки

Министър Меджидиев: Да се заложи увеличение на някои педиатрични клинични пътеки

„В следващия бюджет на НЗОК ще влязат допълнителни средства от здравни вноски, заради увеличението на минималната работна заплата.

Една от основните задачи, която съм си поставил

е част от тези средства да бъдат използвани за увеличение на недофинансираните детски клинични пътеки. Вярвам, че при правилно преразпределение на този допълнителен ресурс ще останат и средства за включването на заплащането на допълнителни лекарствени продукти, необходими за терапията за деца с редки заболявания.“


Това заяви министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев на първата среща на Експертния съвет към инициативата „Българската Коледа“ под патронажа на президента на Република България.


Двадесетото юбилейно издание на дарителската кампания тази година е в подкрепа на децата с редки генетични заболявания. Министър Меджидиев изрази увереност, че решенията в НЗОК вече ще се вземат доста по-оперативно, защото комуникацията с Касата в последния месец е подобрена. Тази стъпка е изключително важна, за да може децата на България да получават адекватна медицинска грижа, имайки предвид, че

цените на детските клинични пътеки не са повишавани целенасочено в последните 10 години

а това е крайно необходимо.


„Съгласно Правилата на инициативата, с набраните средства ще бъдат подпомогнати деца за диагностика, лечение и рехабилитация, както и ще бъдат осигурени медицински изделия и помощни средства. Ще бъде закупена високотехнологична медицинска апаратура за лечебни заведения в цялата страна. Вече двадесета година „Българската Коледа“ осигурява медикаментозна терапия на деца с редки заболявания, докато здравната система на страната поеме тяхното финансиране“, отбеляза Дарина Владова – съветник на президента по благотворителната инициатива.


Списъкът с редки заболявания се актуализира периодично, като той е обвързан с нови клинични пътеки и с осигуряването на съответните лекарствени продукти и необходимите медицински храни. Усилията на институциите са насочени към подобряване на диагностиката, лечението и рехабилитацията на децата, живеещи с редки заболявания.

Коментари

Браво,Г-н Министър!Най-после някой наистина да се загрижи за детското здраве и за педиатрите.!С уважение:Доктор Людмила Костова-Враца-24.02.23г.