Публикация

Влияние на изкуствения интелект върху човешкото общество

Влияние на  изкуствения интелект върху човешкото  общество

Изкуственият интелект (ИИ) се свързва с индустриалната революция, която започна от средата на миналия век. Компютрите и дигитализацията промениха нашия живот изцяло. Промени се не само нашето ежедневие, но и начинът, по който правим всичко. В този двуполюсен свят, в  който всяко нещо си има положителна и отрицателна страна, ние сме се фокусирали само върху плюса, а забравихме за минуса. Но вече е време фокусът ни да попадне и на негативната страна на този глобален световен процес, при който ИИ става все по-умен, а хората - все по-объркани и безпомощни.

 

Новото поколение подрастващи виждат, знаят и живеят в новата реалност, която тази технологична индустриална революция прави. Тази реалност се свързва с  много  лесен и консуматорски начин на живот. С малко или никакви усилия да получаваш  всичко и по много и то начаса. Това бързане го виждаме навсякъде около нас: бързи пари, бързи кредити, бързи коли, бързо хранене, бързо здраве, бързо отслабване, бърза кариера, бързи приятелства, бързи удоволствия, бързо духовно израстване и колко още неща, които трябва да са бързи и на часа. Но дали това е полезно, здравословно и свързано с нашето нормално развитие и израстване като хора? Отговорът твърдо е: Не!

 

А ето го и резултата от това бързане -

бързото и неправилно хранене ни прави дебели и с инсулинова  резистентност, пътуваме със сигурност към ЗД

и не само, но и към други социално значими болести; бързите кредити само ни  заробват, за да работим до живот за финансовите институции, отпуснали кредита. Всяко бързане си има и цена, а тя е много висока понякога - бързото каране с бързите  коли води и до бърза смърт. Това бързане в глобален план води до хищническо  използване на природните ресурси, замърсяване на почвите с торове, защото трябва да се добива все повече и повече от нормалното. Животните са стимулирани с  хормони и други добавки, защото бързо трябва да стигнат до пазара в друг вид, като  месо или друга форма, многократно преработена и безполезна за хората. Всички  съвременни екологични проблеми се появиха точно с бързането и всичко да става на  всяка цена. За всяка една такава "победа" природата неизбежно ни отмъщава.

 

Новите технологии ни помагат точно в този процес на бързането. Те се надпреварват с времето. Хубавата новина е, че някои млади хора започнаха да се осъзнават какво се  случва и обърнаха поглед в друга здравословна посока на развитие. Селата и селският  живот, свързан с физическия труд и удоволствието от това, което той дава. Връзката с  природата и нейната сила станаха спасение за  тях.

 

Нужен ли е ИИ в нашия живот? Имаме ли нужда от него в този вариант, който  наблюдаваме в последно време? Как се отразява това на човечеството като цяло? Да, нужен е, но когато се използва по предназначение и с интелигентно установени ограничения. В исторически план и в хода на човешката еволюция, човек винаги се е  стремял да намери /изобрети такива инструменти, с които да може да свърши дадено нещо по-бързо, по-добре, по-ефективно. Изобретенията на нови инструменти винаги  са били един непрекъснат стимул за човешкия прогрес. Инструментите са могли да  улеснят много трудности в ежедневния живот, които човек е трябвало да преодолява. Днес се радваме точно на това усилие на човека. ИИ е вече основен инструмент. Приносът на новите технологии т. нар. индустриална революция даде възможност на човека да бъде облекчен в ежедневието си, така че да прави много неща  бързо, лесно, ефективно и дистанционно. А с хубавото се свиква лесно. Машините работят вместо  човека. ИИ се усъвършенства с голяма скорост и се променя експоненциално. Но  точно тук е големият проблем. ИИ се развива и усъвършенства с много по-голяма скорост, отколкото биологичната еволюция.

 

Медицинският аспект на  проблема ИИ. Неговите негативни страни.

 

Коя е отрицателната, тъмна страна, която се премълчава и не се изрича на  глас за ИИ? Няма да засягам различните сфери на живота, разбира се. Всеки има какво да каже в своята област. Аз ще се фокусирам върху негативите от медицинска гледна  точка. От  това какво отражение има ИИ върху човешката биология и еволюция.

 

Какво става с човешкия труд? Трудът, който е мотивиращата сила за целия човешки прогрес и еволюция? Трудът, който е създал самият човек? Днес всичко може да се  извършва от машините. ИИ не е всемогъщ и безгрешен, за да реши всички проблеми на човешкия род. В даден момент той може да създаде повече проблеми, отколкото  ползи. Затова трябва да се напомни, че и

колкото да се усъвършенстват технологиите в здравеопазването, те не могат да бъдат 100% сигурни

До тях трябва да стои лекарят специалист! Нуждаем се вече от нова оценка на взаимоотношенията, които възникват между  ИИ и живите същества и хора. След като  ИИ се развива сам и се препроектира с все по-нарастваща скорост, какво става с  човека и неговата бавна биологична еволюция? Хората са загубили вече това  състезание.

 

Тогава изводът е, че ИИ може да е не само полезен, но и вреден за човешката раса. Този инструмент, създаден от човека, не  носи заряд за креативност и емоционално удовлетворение. Той може да разруши много от човешката ни същност и да ни заличи  като хора с темповете, с които се  развива и усъвършенства. ИИ няма ум, съзнание, психика, емоционален свят и всичко онова, което отличава човекът от машините. Може да има огромен потенциал да повлияе положително на всеки начин на живот - от индустрията до заетостта в здравеопазването и сигурността,  но той може и да  навреди... Затова трябва да се съсредоточим върху негативите.

 

Пример: постигането на дадена цел в живота е път, по който човек преживява всяка една стъпка до тази крайна цел. Преживявайки всичко това по пътя си, той и обмисля преживяното не само се обогатява, но става и по-мъдър, и по-опитен, а така също се  развива духовно, емоционално, ментално, физически. Без труда човек деградира и се връща към примитивна форма на съществуване.

ИИ прави човека мързелив, без воля, лишава го от инициативност, устойчивост и свързване с емоционалния си свят

Вътрешното ни развитие се спира. Това вече е много токсично и вредно. От човек се  превръщаш в робот.

 

Какво става с човешката еволюция ? Изобщо ще има ли такава? За да я има, хората трябва да полагат усилия, да се трудят, а не да са мързеливи, лишени от импулс, воля, желание и устременост. А технологиите ги лишават точно от това. Човекът в процеса на работата и това, което върши и преживява, ежедневно израства. Трудът му дава  възможност да се  развива и усъвършенства, иначе деградира!

 

Какво ще се  случи, ако ИИ стане толкова мощен и неуправляем/напълно еманципиран от своя господар - човека? Как човекът ще комуникира,  без да се осъществява  физически контакт с други хора? Та нали човешкото общуване ни прави хора!? Това е  ужасяващо само като си  го помислим. Изпитахме тази реалност по време на здравния шок от пандемията на COVID-19. Въпросите се множат и нямат отговори. А трябва да  търсим тези отговори. Иначе вървим в посока, обратна на човешката еволюция!

Коментари

В Общ план може би!

Но той е много по ценен в помощ на лекаря! И подобни.

Веднъж въведени всички ситуации свързани с един орган или система, той доста прецизно може да направи поне 5 предложения във връзка с възможния проблем! За които един лекар не може да се сети или за които той никога не е чувал! Респективно никога не би се сетил.

Пряк пример са Очните лекари в България!
Които не са чували още какво представлява Оптичната система на един Зрителен орган! И с какви средства се изследва тя!

Може би липсата на този тип апартура в Българските Държавни и Общински болнични заведения е пряко доказателство за този факт! 

Да не ечувал един Очен лекар какво е това Монокулярна Мултиплопия! И да не знае, че това се доказва - Визуализира със средствата на Уьейвфрънт Аберометрията и така наречената функция на тази Апаратура Поинт Спреад Фънкшън. Които представят блестяща картина за статуса на този орган директно върху екрана на тази апаратура, само за половин секунда. И по-специално какво вижда това око върху своята ретина!  

Което може да послужи като пътеводител за лекаря как на този орган да се помогне! Или пътеводител за действията му при планувани и непланувани оперотивни намеси.

Взаимовръзкат между основните системи в един зрителен орган е сложна затова аз няма да и отделям внимание тук. Но е от изключителна важност за изхода от всяка терапия! 

Към този момент не е известно колко индивида страдат от деформации на този орган причиняващи имено този статус, като резултат от двете - Око пострадало от разкъсни контузни рани и неумела лекарска намеса при инвазията в този орган, както и случаите на Тежка - непоправима Амблиопия, включитено и Двустранна!  И то имино проади непознаването на въпросната методика! И този един статус на зрителния орган.