Публикация

Научно-практическа конференция по повод Световния ден на съня ще се проведе за пета поредна година

Научно-практическа конференция по повод Световния ден на съня ще се проведе за пета поредна година

За поредна година Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда ще бъде домакин на петата Научно-практическа конференция на тема „Сънят е от съществено значение за здравето“, посветена на Световния ден на съня. Събитието се организира от Българското дружество по неврология и Българското дружество по сомнология и ще се проведе на 18 март 2023 г. в аулата на лечебното заведение на 9 ет.


Мотото на тазгодишния Световен ден на съня „Sleep is essential for health“ съвпада с темата на конференцията. Точно като правилното хранене и упражненията сънят е в основата на физическото, психическото и социалното благосъстояние на човека. Световният ден на съня е възможност за насърчаване на здравето на съня.

По време на научно-практическата конференция водещи специалисти и млади лекари ще представят доклади

в областта на нарушенията на съня и бодърстването. Събитието е един успешен, мултидисциплинарен форум с вече петгодишна традиция, който дава възможност на всички колеги с интереси в областта на нарушенията на съня, да се срещнат с българските експерти, да обменят опит, знания и нови идеи. Предвидено е време за въпроси, изказвания и дискусия.

 

Коментари

По повод на един случай с нарколепсия и тежки нарушения в съня с пристъпи на сънливост и преходна парализа на крайниците,поставяща в риск не само пациента ,но и близките му ,направих доста голяма справка по въпроса. Тъй като проблемът е неврологичен и по- малко ендокринологичен ,не бях се сблъсквала с това в практиката си.
Радвам се че ще се обсъждат тези нарушения в съня на предстоящото събитие през м. март 2023г като се поставя фокус върху този проблем ,който наистина е мултидисциплинарен. Хормоните на съня или орексините/OX- A и OX-B/, са невропептиди , и се намират в много тъкани /хипоталамус,гръбначен мозък,сензорни ганглии,панкреас,хипофиза,надбъбрек,слюнчени и слъзни жлези/.Те участват в различни биологични функции: автономна регулация,ендокринна функция,прием на храна,апетит,будност и сън. Орексиновата невронна мрежа е интегрирана в координацията на емоциите,енергийната хомеостаза и системата за възнаграждение.В периферията орексиновите пептиди могат да доведат до нарушения в инсулиновата чувствителност, хиперинсулинемия и нарушена чревна функция.Въпросите са много и интересни,като повечето все още са в период на уточняване и проучване. Важното е да се подчертае важността и значимостта на патологията на съня.Най важната е Рем - фазата на съня ,която трябва да е 25% от общият сън на човека.А сънят е най- консервативната био- константа в организма.Всеки човек си има точно зададена константа за продължителността на съня и тя се движи от 6 до 8 часа. Препоръчвам да се посети ,тази научно-практическа конференция,организирана от българското дружество по неврология и сомнология.