Публикация

Д-р Иван Маджаров: Здравната вноска да се вдига плавно, докато достигне 12%

Д-р Иван Маджаров: Здравната вноска да се вдига плавно, докато достигне 12%

Здравната вноска да се вдига плавно, докато достигне 12 процента. Това каза пред журналисти д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарски съюз. Д-р Маджаров участва във форум, посветен на фармацевтичната индустрия. По думите му ние сме най-бедното население в Европа, с най-ниската здравна вноска, а разходите в здравеопазването са същите каквито са в останалите европейски държави.

Дори сегашната вноска – 8 процента, не е реална заради групите граждани, на които държавата плаща вноската и тя не е в пълния ѝ размер, припомни той. Това е част от проблема, защото вноската не нараства, има много освободени от нея, въвеждат се и нови терапии и нови механизми за диагностика, посочи той.

България е на последно място по ниво на здравна вноска

- припомни още д-р Маджаров. По думите му, ако се повиши нивото на здравната вноска, това би намалило претенциите, че се налага доплащане при оказване на медицинска помощ. По думите му проблемът е и че голяма част от доплащането, което правят пациентите, е не за иновативни терапии, а за лекарствата за кръвно налягане, за диабет, за други хронични заболявания.


Темата за повишаване на здравната вноска ще бъде обсъдена с политиците, увери д-р Маджаров и посочи, че в момента „заблуждаваме себе си“, че някой ни е осигурил всичко.

Когато имаме нужда от медицинска помощ, виждаме, че не ни е осигурена неотложната помощ, не е добра спешната помощ, защото всички са там, в болниците всичко „струва“, а когато обясняваме, че всичко е безплатно, не помага на никой, добави той.

 

Източник: БТА

Коментари

Добро предложение! Но какъв трябва да бъде скока за да се осигурят цитираните в  т. 1 и т . 4 от ал. 2 на чл. 81 от Закона за Здравето „своевременност, достатъчност и качество на медицинската помощ“при „зачитане правата на пациента“ ??

Защо този "Другар" не отговори?