Публикация

Синдром на замръзналото рамо

Синдром на замръзналото рамо

📍 Адхезивният капсулит или т. нар. синдром на "замръзналото рамо" са два термина, чрез които се описва състоянието на силна болка и скованост в рамото. Описва се като „състояние с неизвестна причина за възникването му и се характеризира с ограничаване както на активните движения (когато се опитвате да движите ръката си сами), така и на пасивните движения (опит друг човек да раздвижи ръката Ви при отпуснато рамо).“ Добрата новина е, че заболяването е обратимо.


Какви са симптомите?
👉 Болката при движение на ръката е първият предвестник на този синдром, но главният признак е бързият процес на сковаване и обездвижване на раменната става. Движенията стават все по-ограничени и болезнени много скоро след първите болки. Не след дълго се оказва невъзможно да вдигнете ръка над главата си. И най-слабият опит за движение предизвиква остра болезненост.
Острата болка принуждава болния да държи ръката си неподвижна и близо до тялото. Освен това напредващите структурни изменения правят движенията все по-трудни и дори невъзможни. Рамото сякаш „замръзва“.


Кого засяга най-често?
📈 Статистиката показва, че „синдромът на замръзналото рамо“ засяга приблизително 3% от населението, като най-често страдат хората на възраст между 50-60 години, а под 40 това състояние е изключително рядко. Женският пол е значително по-уязвим от мъжкия. Изключително рядко се засягат едновременно и двете рамене. По-вероятно е последователното им ангажиране.


Какво е лечението?
🤔 За заболяването е характерно, че обикновено има самоограничаващ се ход на протичане. Видът терапия зависи от стадия на състоянието. В първия етап на началната проява на симптомите от ключово значение е да се облекчи болката. Освен приемът на медикаменти от съществено значение е и рехабилитацията и в частност упражненията за разтягане и раздвижване.


✅ Tоплолечение, средни и нискочестотни токове, ултразвукова терапия, криотерапия и транскутанната електрическа нервна стимулация (ТЕНС) могат да бъдат включени в терапевтичната схема, според показанията и противопоказанията на съответния пациент.


✅ През цялото време мануалните терапии са полезни за профилактика на по-нататъшни усложнения и възвръщането на подвижността. При загубата на подвижност във втория стадий, тялото опитва да компенсира и в отговор на това започва скованост и в други, съседни части на тялото.


* Затова физиотерапията (кинезитерапията) и упражненията в домашни условия са неизменна част от всяка една от фазите на заболяването.

Коментари