Публикация

Коприва - защо толкова помага при цистит

Коприва - защо толкова помага при цистит

 

Копривата (Urtica dioica) е популярна от древността с лечебните си свойства, но по-малко известно е, че помага при цистит и инфекции на отделителната система.

 

Древните египтяни я прилагали при артрит и болки в долната част на гърба, а римските войници я втривали в кожата си, за да се стоплят. В Средновековна Европа била използвана като диуретик. В днешно време ѝ приписват общоукрепващо, кръвоспиращо, противовъзпалително, антиалергично, тонизиращо, дори отхрачващо действие.

 

Тя е изпитано средство за красота: отвара от растението може да се използва за подобряване на растежа на косата, срещу пърхот, както и при мазна кожа. Затова неслучайно Naturheilverein Theophrastus избра обикновената коприва за лечебното растение на 2022 г. 

 

 

Какво има в копривата?

Билката има всичко: копривата съдържа множество минерали като калций, магнезий, калий, както и желязо и силиций. Снабдява ефективно организма с витамини А и С, както и с всички важни аминокиселини. 

Също е и отличен източник на растителни протеини: в 100 грама коприва се съдържат около 7 грама протеин, приблизително колкото и във варения боб или нахута. 

Освен листата могат да се обработват също и семената на копривата (съдържат омега-6 мастната киселина и витамин Е), както и корените.

Невероятни ползи

Всъщност копривата е обект на научни изследвания от няколко години: проучванията показват, че екстрактът от растението има забележителна антимикробна активност срещу широк спектър от бактерии. 

Антимикробна активност на копривата - пoмощ при цистит

Циститът е най-разпространената уроинфекция, при която се възпаляват пикочният мехур и долните пикочни пътища. Засяга по-често жените, като във възрастта между 20 и 50 години те боледуват 50 пъти повече от мъжете. Смята се, че повечето жени ще изпитат неприятните симптоми на цистита поне веднъж в живота си.

 

 

 

В натуропатията при цистит широко се прилага коприва, защото тя притежава антибактериална активност освен към E.coli и към други причинители на уроинфекции. Тя доказано действа диуретично и стимулира отделянето на урина. А това способства за изхвърляне на бактериите, колонизирали пикочните пътища и провокирали възпалението.

 

Специалистите имат богат опит с природния препарат „Урокомфорт“, в чиито състав влиза освен коприва, също и:

  • червена американска боровинка – с мощно противовъзпалително действие и диуретичен ефект. Задължителен елемент в продуктите за цистит и уринарни инфекции.
  • Д-маноза – естествена захар, съдържа се в големи количества в боровинките, прасковите, портокалите и др. Тя е изключително важна съставка, която блокира пипалата, с които  E.coli се прикрепва към лигавицата на пикочните пътища -  бактериите лесно се отстраняват по време на уриниране.

 

 

Комплексната формула на „Урокомфорт“ унищожава бактериите, причинили инфекцията, и повлиява нейните симптоми. Премахва болката и паренето, спира честите позиви за уриниране. Препоръчва се и за предотвратяване на повторно възпаление. 

 

Какво още помага при цистит?

  • Прием на повече вода – тя отмива бактериите в пикочния мехур, което помага да се отървете от инфекцията по-бързо;
  • Често уриниране – „задържането“ благоприятства размножаването на бактерии.
  • Болкоуспокояващи - тежките инфекции могат да причинят болка в областта на таза. Болкоуспокояващите може да облекчат спазми и всеки дискомфорт, който чувствате.

 

  • Нагревателни подложки – поставени в областта на корема или гърба може да успокоят възникналата болка.
  • Подходящо облекло - бактериите виреят в топла и влажна среда. Избягвайте тесни дънки и дрехи, които запарват. Носете памучно бельо.
  • Пробиотици - някои изследвания показват,

 

че пробиотичните добавки могат да помогнат за подобряване на концентрацията на полезни бактерии в пикочните пътища и да предпазят от повтарящи се инфекции на пикочния мехур.
 

 

Коментари