Публикация

Цените в здравеопазването изостават спрямо икономиката

Цените в здравеопазването изостават спрямо икономиката

Цените в здравеопазването консистентно изостават над два пъти от останалите в икономиката. Това стана ясно по време на пресконференция, на която бе представен икономически анализ от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП) на тема „Инфлация и цени в здравеопазването – проблеми, перспективи и решения”. Данните сочат, че това изоставане достига 13,6%. от началото на COVID-19 пандемията до днес. Промените в индексa на потребителските цени и под-индекса „Здравеопазване“ са съответно 24,9% и 11,3%.

 

За някои големи многопрофилни университетски болници в страната средните цени на клиничните пътеки по Националния рамкови договор покриват само 20-40% от средната реална цена на лечение.

 

Липсата на достатъчна ценова индексация води до:

 

  • увеличено време за чакане за оказване на медицинска помощ,
  • липса на определени лекарствени продукти от пазара,
  • прехвърляне на разходи върху пациента,
  • заобиколни методи за неформално повишаване на цените,
  • понижение на качеството на предоставяната услуга, „
  • долекуване“ извън болничните заведения,
  • свръхнатовареност на персонала.

Ето защо от ЕКИП предлагат възможности за съфинансиране на системата в условията на инфлация. На първо място са т.нар. ваучерни схеми. Според експертите създаването на ваучери за здравни услуги и лекарства биха били добро решение за сектора на здравеопазването, тъй като могат да гарантират целево използване на средства – било то под формата на данъчно облекчение за работодатели или на отпуснати от държавата средства за определени случаи.

 

Предлага се също така заделяне от акцизи. Експертите смятат, че заделянето на едва 10% от постъпленията от акцизи от тютюн, алкохол и горива за 2022 г. би допринесло допълнително 567 млн. лв., които да бъдат разпределени пропорционално в бюджета на НЗОК, както следва – 110 млн. лв. за извънболнична помощ, 254 млн. лв. за болнична помощ и 140 млн. лв. за лекарства, медицински изделия и храни.

 

Важна стъпка е регламентирането на доплащането в лечебните заведения. То има за цел да допринесе за прозрачното финансиране на подценени дейности, да осигури яснота на транзакциите между пациент и система, като послужи за двойна проверка за извършена дейност, както и да подобри конкурентната среда. Не на последно място би спомогнало за по-обективни финансови отчети към принципалите, посочват експертите.

Коментари

Лично мнение. Това няма за стане и всички го знаят, както и знаят че потребителската такса ще остане непроменена...

Уважаеми колеги, преди да се говори за цени на здравните услуги у нас ,трябва да се направи това ,което във Франция са го направили през далечната 1956г.-а именно остойностяване /реално /на всички дейности в здравеопазването.Колектив от здравни икономисти, юристи ,лекари са извършили този труд ,след което е приет от Сената на Франция и е публикуван декрет ,подписан от тогавашния президент на Франция-ген.Шарл де Гол.И оттогава във Франция само актуализират тези цени.Тази информация ни я дадоха при посещението ни в Conseil Nacional de l ordre des medecins de france=

Цените изостават! Качеството на медицинската помощ още повече!