Публикация

Близо 2/3 от българите са с наднормено тегло

61.7% от българите са с наднормено тегло или затлъстяване, показват последните данни на Световната здравна организация (СЗО). В тази категория влизат всички хора на 18 и повече години с индекс на телесна маса (ИТМ) по-голям от 25. Те са с наднормено тегло, а при индекс над 30 – със затлъстяване. Индексът на телесна маса е основен показател за определяне на хората с наднормено тегло и затлъстяване. Той се формира от теглото на човек в килограми, разделено на ръста му в метри повдигнат на квадрат.

 

58.67% е делът на хората в Европа, които са с наднормено тегло, а в ЕС – 59.35%, показват още данните на СЗО. Едва в 5 държави на Стария континент броят на хората с наднормено тегло е по-голям от този в България, а именно в Чехия (62.3), Гърция (62.3), Израел (64.3), Малта (66.4) и Англия (63.7). Около 13% са хората по света със затлъстяване, а в Европа те са 23.3%. В България делът им е 25% от популацията на 18 и повече години, показват данните на СЗО.

 

Според Световната здравна организация затлъстяването е хронично рецидивиращо заболяване, характеризиращо се с прекомерно натрупване на мастна тъкан, което представлява риск за здравето. Затлъстяването не е само заболяване на „богатите“ държави. Затлъстяването нараства сред по-бедните държави. Преобладаващо е при по-бедни и по-уязвими общества.

 

Причините за това заболяване са многобройни: биологични, психически, здравословни, генетични, фактори на околната среда, достъп до медицински грижи или утра-преработени храни. Затлъстяването не е в резултат от дефицит на волята.

 

Хората, които живеят със затлъстяване, са в риск да се разболеят от други хронични заболявания като захарен диабет тип 2, сърдечно-съдови заболявания и някои видове рак. Освен това, затлъстяването е рисков фактор за по-тежко протичане на КОВИД-19.

 

Според Европейската комисия всяка година около 7% от националния бюджет на страните в ЕС отиват за покриване на здравни разходи, свързани със затлъстяването и неговите усложнения или около 70 млн евро общо или 1 трилион долара по света.

За България данните и прогнозата са следните:

Честота (%) на наднормено тегло (ИТМ 25-29.9kg/m2), затлъстяване (ИТМ 30-34.9 kg/m2) или тежко затлъстяване (ИТМ > 35 kg/m2) сред населението над 18 годишна възраст през 2014 и 2025.

 

Във връзка с 4-ти март, Световния ден за борба със затлъстяването, през март месец стартира кампанията „Нека да говорим за затлъстяването“. Тази инициатива се осъществява от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания съвместно с Асоциацията на студентите по медицина в България. Във всички медицински университетски градове (София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен и Стара Загора) ще се проведат антропометрични измервания и лекции-беседи за затлъстяването като заболяване и съвременните насоки в терапията му. Освен това, в съответните търговски центрове по градовете ще се осъществяват същите дейности.

 

От месец април до края на септември месец в к.к. Албена ще започне Сезон 2023, насочен към здравословното хранене. От 8-ми април ще се провежда десетото юбилейно издание на „Училището за здраве – за деца, родители и учители“. През целия сезон ще се провеждат лекции за здравословното хранене и антропометрични измервания.

 

През септември месец също в Албена Световната здравна организация провежда курс за здравословно хранене на децата за здравните специалисти, които работят в областта на храненето и затлъстяването в България. От 7-10 септември ще се проведе в Албена 32-ия европейски конгрес по детско затлъстяване. Очакваме участници от цяла Европа и от други държави. 

 

Автор на видеото Теодора Салагьорова

Редактор Илияна Ангелова

Коментари

Че с какво тегло да са? След като храните са подменени със заместители.
Всяко нещо има обективно обяснение.