Публикация

Отоци по краката – лечението е според първопричината

Отоци по краката – лечението е според първопричината

Отоците по краката са често срещано оплакване. За тях обаче има различни причини, затова е важно да се постави точна диагноза. Само така може да се препоръча и подходящото лечение.

 

Понякога подуването на краката е свързано с обездвижване, наднормено тегло. Наблюдава се и при бременните. В тази статия ще разгледаме някои от най-често срещаните медицински причини, които се крият зад това състояние.

 

Опитният клиницист - съдов хирург или ангиолог, може да определи вида на отока дори само като огледа крайниците и поговори с пациента. Има значение времето, за което се подува кракът. Някои отоци се появяват за часове, а други прогресират постепенно и това може да трае години. Трябва да се обърне внимание дали е засегнат само единият крак или и двата.

Острият венозен оток възниква внезапно и засяга единия крак

При венозния оток причината е във венозната система. За остър травматичен оток причина е травмата. За бавно възникващия оток има различни  етиологични фактори.

Острият венозен оток настъпва внезапно и в 99% от случаите засяга само единия крак. При повдигане (елевация) отокът на крака намалява. По правило е ограничен под коляното  и на глезена. В по-редки случаи засяга и бедрото, но не и стъпалото.

 

Пациентите съобщават за тежест и тъпа болка. Отокът е мек и по това се отличава от лимфния оток. При натиск с пръст венозният оток прави трапчинка. Цветът на кожата е леко морав, а, пациентите казват, че кракът им е станал червен. Негова причина почти винаги е дълбоката венозна тромбоза. Важно е навреме да бъде диагностициран и да се започне антикоагулантно лечение.

Лимфният оток може да бъде объркан с венозен

Лимфният оток е предимно едностранен, като засяга най-често подбедрицата и глезена. Характерното е, че винаги обхваща и стъпалото – по това се отличава от венозния. Засегнати са и пръстите на стъпалото. Болка липсва. Основното оплакване на пациентите е по-скоро свързано с външния вид на крака. Отокът е плътен, при натиск не остава трапчинка, а цветът му е бял.

 

Лимфният оток е свързан с промени в лимфните съдове, венозната система може да не е увредена. Има различни видове лимфедем, като в повечето случаи той е вроден. Няма аплазия - липса на лимфни съдове, а има хипоплазия - част от тях липсват. До към 20 г. организмът компенсира, но най-често след това настъпва декомпенсация и се появява оток.

 

Най-важното е да се постави точна диагноза. Ето един лесен тест от практиката: на гърба на стъпалото срещу втория пръст при лимфния оток не може да се направи гънка. Този симптом на проф. Стемер е класически и показва с точност, кога има лимфедем.

Има и още един оток - посттравматичен. Важно е пациентът да бъде разпитан дали наскоро са имали травма на глезена, дали са носили шина/ ортеза или гипс.

В таблицата са показани основни данни за различните видове отоци.

 

 

Някои отоци са свързани със сърцето

Някои хронични отоци се дължат на хронична сърдечна недостатъчност. Те винаги засягат и двата крака, локализирани са предимно в подбедриците, без стъпалата. 

Има възрастни пациенти, които прекарват цял ден в седящо положение с провиснали надолу крака. При тях също може да се появят застойни отоци. Механизмът е подобен на сърдечните отоци, където при увреждане на дясна половина на сърцето се получава застой в черния дроб и оттам - застой в долните крайници. Тези отоци също са винаги двустранни, защото проблемът засяга целия организъм.

Лечение на отоци по краката – мерки и режим на живот

Лечението на отоците винаги е според първопричината. Състоянието може да е спешно – например венозен оток, който е настъпил бързо. Веднага трябва да се потърси медицинска помощ.

 

Хроничният венозен оток е доста разпространен при хората над 60 години – до 60% са засегнати. Лечението се състои от комплексни мерки. Едно от важните неща е носенето на специални еластични компресионни чорапи. Те са различни модели като размер и сила на компресия. Най-добре е специалист да препоръча, какви да са те.

 

Режимът на живот също е много важен. Има упражнения, които помагат, например движения в глезена. Така се ангажират мускулите на подбедрицата, които изтласкват кръвта към сърцето. Може да се прави дори от хора, които работят пред компютъра. На всеки два часа седене на бюро трябва да се раздвижваме енергично, дори за няколко минути. Лесно упражнение е изкачване на стъпала – за целта трябва да изкачим поне шест етажа. Това помага на кръвта от краката да се изпомпва към сърцето.

лекарства и лечение на разширени вени

Лекарства се прилагат само в определени случаи

На пазара има доста медикаменти, но е добре да се потърси съвет от лекар, кои и дали са подходящи. Отводняваща терапия с диуретици например се прави само при сърдечните отоци. Тя не помага при подуване на краката от друг произход.

 

При лимфедем (лимфен оток) не може да се направи нищо с профилактична цел, но пък трябва да се започне лечение. Медикаментите помагат много слабо, не дават исканото спадане на отока. По-ефективна е терапията със специални масажи и компресивни превръзки. Има физиотерапевти, които владеят специални техники за лимфен дренаж. При някои лимфни отоци, като този на ръката след операция от рак на гърдата, се изисква особено внимание. Възможно е пациентът да има микрометастази, които да се разнесат от масажите. Рискът може да се прецени само от лекар, най-добре е да се прегледа документацията от онколога.

Коментари

То и в Офталмологията е така! Но кой да им каже!