Публикация

Липсата на въображение води до напълняване

По традиция преди празниците жените започват да съставят менюто, към което в крайна сметка рядко се придържат така строго, каквито са били първоначалните им намерения.


Но да се мечтае не е вредно. Ако мислите за някакво блюдо, представяйки си го в подробности, то реално ще изядете от него по-малка порция от обикновено. Автори на това нестандартно откритие са учени от Питсбърг.

Те смятат, че изводите им ще помогнат да се преосмисли програмата за управление на теглото. Всяка терапия в повечето случаи се свежда до това, че на пациентите се забранява да мислят за един или друг враг на добрата фигура, а се оказва, че именно в това се крие пътят към избавянето от проблема.

Според учените изследването им е първото, доказващо, че привлекателността на всеки предпочитан продукт може да се намали, ако просто мислиш за него. Когато например се откажете от цигарите, ви се налага да потискате желанието да хванете цигарата. Според новата теория много по-ефективно и полезно ще бъде, ако си позволите да помечтаете как пушите и да удовлетворите потребността си във въображението си.

Специалистите от Питсбърг изучили влиянието на психичните процеси върху навиците и установили: ако някой стимул се използва нееднократно, то ние не получаваме от него такова удоволствие както първия път. Да доядеш парче шоколад съвсем не е така интересно, както първото отхапване. Впрочем тук има една уговорка.

Храносмилателната система на човека реагира на дразнители (каквато е и храната) доста бавно. Всички знаят, че сигналът за насищане постъпва в мозъка 20 минути след началото на приема на храна. Затова и примерът с шоколада тук може би не е най-сполучлив. Лакомникът, докопал се до мечтаното блокче, може да го хапне за две секунди с огромно удоволствие от първото до последното парченце. А ако човек мислено изяде едно, две, три парченца, реално ще му стигне доста по-скромно количество.

Затова не бива да се подценява силата на въображението. Опитайте например да си представите скърцането на вилица по чинията или на стиропор по прозорец – по гърба ви пробягват тръпки. По същия начин и човек, страдащ от арахнофобия, за миг се изпотява, ако си помисли, че по крака му лази паяк.

Опитът, който провели учените от Питсбърг, бил наречен „Пари и шоколад”. В първата част на експеримента на участниците им възложили задача да си представят, че плащат за пране в обществена пералня. Едната група трябвало мислено да пусне в автомата 33 монети, а другата – 30 монети. А вместо недостигащите 3 – да си представи, че изяжда три бонбона. На третата група директно „дали” 30 въображаеми бонбона и три монети.

След това пред доброволците поставили огромна купа с бонбони и им предложили всеки да си вземе колкото си иска. Участниците в първите две групи веднага се хвърлили към бонбоните, а в третата, на които били предложени 30 въображаеми бонбони, се ограничили с доста по-малко количество.

Учените направили още едно наблюдение: за да се откажеш от реална храна, трябва да си представиш, че ти я ядеш. При това в детайли.

Според британския диетолог Басел, ако в буквален смисъл обмисляш всяка своя глътка и хапка, можеш по-нататък да не се безпокоиш за фигурата си.

Коментари