Публикация

Останете у дома, ако сте настинали

С настъпването на истинската зима организмът става по-податлив към различни инфекции. Това важи особено за хората, работещи редовно под стрес, както и за представителите на третата възраст.


Имунната система страда не само под ударите на стреса, но и когато човек не се храни рационално, води застоял начин на живот, пуши и редовно прекалява с алкохола.

Ниските температури са допълнителен рисков фактор. Сами по себе си те не могат да причинят заболяване, но свиват кръвоносните съдове в носоглътката и от това спада локалният имунитет. Точно по този механизъм възникват доста от т.нар. простудни заболявания.

Укрепването на здравето изисква прием на пресни плодове и зеленчуци според сезона, адекватно облекло, което да не преохлажда, но и да не претопля тялото, редовни физически занимания според възрастта и общото състояние (помага и простото ходене пеша), пиене на някои добавки, съдържащи витамини и доказани имуностимулатори.

При първи симптоми на сезонно заболяване си останете у дома. Така помагате и на себе си, и на околните.

Боледуването „на крак” отдавна не е признак на сила, а по-скоро на невежество. Прием на голямо количество топли, но не и горещи течности, лека храна и препарати, съдържащи извлеци от билки с противовъзпалителен ефект, могат значително да съкратят времето на болестта. А при влошаване на симптомите пътят е ясен – посещение при личния лекар.

Коментари