Публикация

Безплатни очни прегледи в ИСУЛ от 20 до 25 март

Безплатни очни прегледи в ИСУЛ от 20 до 25 март

Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ организира безплатни очни прегледи за глаукома от 20 до 25 март 2023 г. Те ще се провеждат от 14:00 до 16:00 часа в нлиниката (ет. 2, над централното фоайе). Задължително е предварително записване на тел. 02/ 94 32 262 (в делнични дни между 13:00 и 15:00 часа).

Прегледите ще включват измерване на вътреочно налягане с въздушен тонометър и оглед на очното дъно

Рецепти за очила не се планира да се изписват. При необходимост от по-задълбочени инструментални изследвания /компютърна периметрия или оптична кохерентна томография/, пациентите могат да се хоспитализират по клинична пътека в планов порядък.

 

Прегледите ще се извършват от опитни специалисти от Клиниката по очни болести.

От 12 до 18 март отбелязваме Световната седмица за борба с глаукомата

Глаукомата е група от дегенеративни заболявания, обединени от един общ признак – прогресивно и типично увреждане на зрителния нерв и зрителното поле. Тя е втората причина за слепота в световен мащаб след катарактата и първа сред по-възрастните хора. Един от основните „виновници“ за възникването е повишеното вътреочно налягане, което, когато е много високо, уврежда необратимо очния нерв и човек губи зрението си.

 

Един на всеки 200 човека над 40-годишна възраст и всеки 8-ми над 70 години развива глаукома. Тя може да засегне и двете очи и води до необратим слепота. Съвременната медицина може да спре процеса, но не и да го върне обратно. В повечето случаи болестта протича безсимптомно – половината от засегнатите изобщо не подозират, че имат такова заболяване. Засяга по-често жени.

Лечението

включва редовни медицински прегледи, за да се следи нивото на вътреочното налягане, дефектите в зрителното поле и промените в диска на зрителния нерв. При начална глаукома вътреочното налягане се контролира с локални медикаменти /очни капки/, а в по-тежките случаи се прилага лазерна или конвенционална хирургия, които се извършват успешно в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“.

Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“

е единствената, в която се извършва иновативна за България миниинвазивна антиглаукомна операция - гониотомия с Kahook Dual Blade. Методът може да се извършва едновременно с операцията за катаракта (при възрастните хора тези състояния обикновено вървят паралелно), като така болният получава ефект 2 в 1: от една страна, зрението се подобрява, тъй като се отстранява катарактата, а от друга - вътреочното налягане и рискът от прогресия на глаукомния процес намаляват. Иновативното при него, освен че помага да се подобрят две състояния наведнъж, е, че стимулира естествената дренажна система на окото, за разлика от класическата хирургия, при която се прави изкуствен път за оттичане.


Заради постигнатите отлични резултати, високотехнологичната процедура беше отличена миналата година със специална награда от Българското глаукомно дружество.


Източник: УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ ЕАД

Коментари