Публикация

Лекари извършиха едновременно операция на тумор на дебелото черво и радиофреквентна терапия на чернодробни метастази

Лекари извършиха едновременно операция на тумор на дебелото черво и радиофреквентна терапия на чернодробни метастази

Йорданка е на 71 години и живее в Стара Загора. Специалисти в родния ѝ град и поставят диагноза рак на дебелото черво. Жената решава да потърси второ мнение и прави консултация с д-р Розалина Балабанска, специалист в Клиниката по гастроентерология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. След направен скенер специалистът потвърждава диагнозата и установява първичен, малък по размер тумор на дебелото черво, както и чернодробни метастази. Д-р Балабанска веднага консултира пациентката с д-р Димитър Русенов, специалист в Клиниката по чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия в лечебното заведение.

 

„Първичният тумор реално е полип, по принцип те са доброкачествени, но в един момент се израждат и стават злокачествени образувания. Ако бъдат премахнати навреме, „в здраво“, не би трябвало да има проблем и в медицината е прието, че тези пациенти се водят „излекувани“. В случая на Йорданка обаче се оказва, че „крачето“ на този полип е инфилтрирало, то не е махнато „в здраво“. В един момент, когато на жената се направи скенер, се видя как червото е перфектно, има един клипс, където е „крачето“ на полипа, но същевременно има и три чернодробни метастази с размер около 3 см.“, разказва д-р Русенов.

 

В тази ситуация д-р Русинов, д-р Галя Ченгалова и д-р Елмира Даскалова, специалисти в Клиниката по чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия, трябва да направят

онкологично издържана операция, премахвайки дясната част на дебелото черво, заедно с регионалните лимфни възли

Целта е да се направи стадиране, за да се определи последващата терапия и за да се провери дали има разсейки и в лимфните възли. Тъй като жената е възрастна, рискът да бъде направена голяма по обем операция, в която да се премахне и половината черен дроб, в който се намират метастазите, е твърде голям и неоправдан.

 

Именно поради тази причина в минималноинвазивната операция участие взима и д-р Добромир Райков, специалист от Клиниката по гастроентерология в лечебното заведение, който да третира чернодробните метастази чрез радиофреквентна терапия.

 

„Положителното на техниката е, че е по-малко инвазивна отколкото оперативните интервенции. Съхранява се повече здрава чернодробна тъкан. Може да се достигне до зони, които не винаги са достъпни чрез оперативно лечение (отворена хирургия).

 

Освен това техниката е лесно повторяема, може да се прави няколко пъти и то без вреда за пациента, защото по презумпция самият метод е минималноинвазивен и се извършва чрез пробождане през кожата. В случая ние използвахме хирургията от страна на колегите ни, за да успеем да третираме метастазите едновременно с отстраняването на първичния тумор и лимфните възли“, споделя д-р Райков.

Процедурата се извършва под ехографски контрол

В по-малките зони, върху които се прилага методиката, успеваемостта е равностойна с оперативното изрязване. Тя може да се използва при почти всякакви разсейки. С най-добри резултати са колоректалните метастази, поради вида на образуванията. Това, от което зависи възможността за прилагане на процедурата, е размерът на лезията/те и локацията им. Най-добри резултати се наблюдават, когато размерът на лезията е около 2 см, но методът се прилага и при по-големи.  

Радиофреквентната терапия се извършва чрез игла, наподобяваща малко чадърче

Когато бъде натисната, тя се разтваря и по-този начин метастазата/ите около „спиците“ ѝ се изгарят.

„Ако лезиите са достатъчно малки по размер и ги изгорим напълно, реално можем да постигнем пълно излекуване. При Йорданка лезиите бяха повече и са по-големи. При нея говорим за удължаване на преживяемостта ѝ и подобряване на качеството ѝ на живот, тъй като едната лезия не е подходяща за този метод, защото е много близо до кръвоносни съдове. Реално, ако лезията е близо до стомаха, до много голям съд, който минава през черния дроб, до жлъчния мехур и те могат да бъдат засегнати и да се получат усложнения като пукане на съд, кръвоизлив, пукане на жлъчка с перитонит и т.н., то рискът е неоправдан“, допълни д-р Райков.

Радиофреквентната терапия представлява изгаряне на огнища с метастази в черния дроб или първични чернодробни тумори на злокачествени образувания в черния дроб.

Резултатите от процедурата се оценяват финално след три месеца. Като по време на престоя в лечебното заведение, след интервенцията, пациентите се наблюдават ехографски, за да се видят първоначалните резултати.

 

„Понякога ние извършваме операция и след няколко месеца се появява метастаза. Тогава гастроентеролозите работят сами и се прави само аблация, но в комплексни случаи като този на Йорданка, ние винаги работим заедно, за да бъдем възможно най-щадящи за пациента. За съжаление, все още надделяват случаите, в които диагностицираме първичния рак, едновременно с чернодробните разсейки. В този случай перфектният вариант за пациентите е метастазите и първичният рак да се третират едновременно. Мултидисциплинарен е подходът – решават се два проблема. Ние като хирурзи оперираме първичния рак минималноинвазивно, а гастроентеролозите чрез перкутанна аблация третират метастазите“, обясни д-р Ченгалова. 

 

Благодарение на съвместната работа на екипа на Клиниката по чернодробно-жлъчна, панкреатична и обща хирургия и Клиниката по гастроентерология в лечебното заведение на Йорданка са спестени тежки отворени чернодробна и чревна операции.

Коментари