Публикация

Екип на Токуда спаси дете със запушване на мозъчните артерии

11-годишно дете в критично състояние след два прекарани инсулта и с ново запушване на итракраниална мозъчна артерия бе спасено след прилагане на ендоваскуларно лечение в МБАЛ “Токуда Болница София”.


Екип инвазивни кардиолози и неврохирурзи извършиха сложната процедура за първи път у нас при пациент в толкова млада възраст. До този момент у нас не е прилагана ендоваскуларна /вътресъдова/ техника за подобни  животозастрашаващи състояния при деца.

Момичето постъпва в болницата след два инсулта и установена критична стеноза на един от основните съдове, захранващ дясната мозъчна химисфера.

Мултидисциплинарният екип на болницата под ръководството на доц. д-р Иво Петров - началник на клиниката по Кардиология и ангиология и председател на Българското дружество за ендоваскуларна терапия, незабавно предприе действия за извършване на животоспасяващата процедура. За да бъде възстановено кръвоснабдяването на мозъка и преодолян риска от инсулт, лекарите отпушиха засегнатата артерия.

В момента детето е в стабилно състояние и се възстановява успешно.

“Ендоваскуларната процедура представлява навлизане с катетър през бедрената артерия под ангиографски контрол. Самото инвазивно навлизане толкова навътре в мозъка е много авангардно като медицински подход и изисква висока квалификация и опит на лекарите” обясни доц. Иво Петров.

“Предизвикателството е още по-голямо при деца, тъй като съдовете им са значително по-малки и тънки. След достигането до увредения участък на съда той се реканализира /отпушва/ със специален балон, за да се възстанови кръвоснабдяването и да се избегне загиването на мозъчна тъкан.” допълни още  той.

Коментари