Публикация

4 дни в Барселона - какво непременно да разгледаме

4 дни в Барселона - какво непременно да разгледаме

Барселона е едно от най-популярните места за почивка и екскурзия в Европа. Заслужава си да я посетите, дори да разполагате само с 3-4 дни. Ако пътувате сами, грижливата подготовка и планиране са много важни. Проучете забележителностите, които искате да посетите, работното време и транспорта до тях. Страницата на туристическото бюро на Барселона може много да ви помогне за това - https://www.barcelonaturisme.com.

 

За да видите възможно повече от красотата и забележителностите на града, най-добре си вземете билет за туристическите автобуси Hop on-hop off. Има две компании, които предлагат билети. Ние ползвахме линията на Barcelona Bus Turistic. Тя има два маршрута (син и червен), които на практика минават близо до най-важните забележителности в града. Ако времето е хубаво, може да се насладите на гледката от втория етаж на автобуса, който е открит. Архитектурата на сградите е забележителна и се отличава със смесица от стилове, орнаменти и украси. Често на покривите може да видите мини градини, местенца за отдих с много зеленина.

 

Има толкова много места за разглеждане в Барселона!  Когато разполагате само с няколко дни, е необходимо да направите предварителен план на местата, които искате да посетите. Освен за туристическите обекти, оставете време просто да се разходите безцелно в пешеходната зона на Ла Рамбла или да поседите на пейка до морето.

Ако не ползвате туристическия автобус, може да се насочите към метрото, което е на достъпни цени и с добре разположена мрежа. И така, какво да посетите, ако сте за кратко в Барселона?

Паркът Гюел (Parc Güell)

Паркът е огромна градина, разположена на хълма Eл Кармел. Проектирана е от прочутия архитект Антони Гауди. Първоначално е трябвало да представлява затворен жилищен комплекс, но планът така и не се реализира. По-късно общината придобива терена, където са останали някои забележителни архитектурни решения на Гауди. Те напомнят на някакъв приказен свят с цветовете и формите си. В парка се намира е къщата, в която той е живял, преди да посвети живота си на Саграда Фамилия. Къщата е превърната в музей. Паркът е част от историческото наследство на ЮНЕСКО.

Най-впечатляващи са двете сгради на входа. В центъра на парка е голямата тераса, от която се вижда градът като на длан чак до морето. Отстрани на пътеките има невероятни скални колони, които сякаш порастват от земята.

Къщата Батийо (Casa Batllo)

Тази къща на богат търговец е проектирана от Гауди и сякаш живее свой собствен живот с цветовете и формите на морето. Отворена е за посещения в по-голямата си част, като може да се изкачите чак до покрива, където има малка мансарда под формата на дракон.

 

Близо до нея е и Къщата Мила, която е проектирана отвън така, че да напомня за прилива на морето. Металните дантели на терасите са като водорасли.  

Национален музей на изкуствата в Барселона

Национален музей на изкуствата (National Art Museum of Catalonia) е разположен в Националния дворец в Барселона. Самата сграда е невероятно красива, разположена е на хълма Монджуик, на края на булеварда Рейна Мария Кристина.

За да разгледате целия музей, са ви необходими около два часа. Колекциите представят римско изкуство, готическо изкуство, ренесанс и барок, модерно изкуство, рисунки и графики, фотографска и нумизматична секция.

Магическите фонтани на Монджуик

Точно пред музея се намират прочутите магически фонтани на Барселона. Може да се насладите на специално светлинно шоу, което включва музика, според която се променят формата и светлините на фонтаните. Дните за представлението са събота и неделя със сигурност след 19 ч., а през лятото – и по-често. Информирайте се предварително за дните на шоуто. За съжаление поради сушата не успяхме да се насладим на магическите фонтани – те не работеха.

Катедралата на  Барселона (Cathedral la seu) и Готическия квартал

От крайбрежния булевард започва Готическия квартал, в който се намира и катедралата на Барселона. Може да се разходите по тесните улички, да се насладите на старинната архитектура и да похапнете тапас в някое от многобройните заведения.

Саграда Фамилия (La Sagrada Familia)

Прочутата катедрала на Гауди, където той прекарва последните години от живота си, все още в ремонт. Посещава се с билети, като посещението се резервира предварително онлайн. Най-добре е да го направите предварително поне 2-3 седмици по-рано.

Аквариума – на гости при акулите

Аквариумът се намира близо крайбрежния булевард, туристическите автобуси спират до него. Най-впечатляващ е огромният аквариум с акули и други големи риби, като посетителите буквално минават през тунел под него. Избягвайте събота и неделя, когато опашките за билети са големи и е пълно със семейства с малки деца.

Испанското село (Poble espanyol)

Испанското село се намира на хълма Монтджуик, малко преди музея на изкуствата. Като концепция прилича на Етъра в Габрово, като селцето си има дори площад и църква. Може да се върнете столетия назад във времето, както и да се запознаете с различни занаяти, представени в малките дюкянчета. Построено е по време на световното изложение в Барселона през 1929 г.

Старата болница на Св. Кръст и Св. Пол в Барселона

Болницата на Св. Кръст и Св. Пол (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau) е комплекс, построен в периода 1901 – 1930 г. и е творба на модерниста Луис Доменек и Монтанер. Тя е вписана в списъка за историческо наследство на ЮНЕСКО.

 

В комплекса може да видите всички 27 впечатляващи сгради, някои от които са свързани с подземни проходи. Болницата е била действаща до 2009 г., но в наши дни функционира като музей. Старата болница определено си заслужава да бъде разгледана. Болничните павилиони са разположени около една централна ос. В левите осем от  тях са се лекували жените, а в осемте десни – мъжете. Две от сградите – административната и тази, в която са лекарските кабинети, амбулаториите и други лечебни дейности, са базирани в средата и са за ползване от мъже и жени. Във вътрешния двор може да се види 3-метров красив мраморен кръст, символизиращ вярата и християнското милосърдие, пренесен от първоначално съществувалата болница Санта Креу. Красотата на всяка постройка в болничния комплекс се отличава с пищна и колоритна украса.

Няколко съвета – какво да ядем в Барселона

В Барселона се предлага храна от всички кътчета на света, но има няколко местни характерни ястия, които си заслужава да опитате. След пандемията цените в ресторантите определени са нагоре, в заведение, където се сервира ястие с месо е 15-20 евро. Но има много места с топли витрини, улична храна, където може да се нахраните вкусно за по-малък бюджет. Храната се продава на грамаж или предварително пакетирани порции.

Тапас

Тапас е кулинарното понятие, което ведната се асоциира с Испания. Става дума за закуска или предястие под формата на хапки. Има студени с маслини, сирене и хамон (шунка) или топли като пататас бравас, чушки падрон, пържени бейби калмари и прочутия изпечен хляб с чесън и домати.

Паеля

Традиционното ястие включва морски дарове с ориз и зеленчуци. Понякога ястието има специфичен жълт цвят, заради шафрана, който се добавя към ориза. Или пък е цветът е тъмен, оцветен с боята от калмарите.

Емпанадас

Емпанадас се продават в много закусвални и представляват тестени изделия с пълнеж от сирена или месо. Цената им е около 4 евро на брой.

Крем Каталана

Крем Каталана е испанската версия на крем брюле. Богата кремообразна текстура с аромат на ванилия и хрупкава захарна коричка - така бихме описали този вкусен десерт.

Чуро – тестени пурички

Чуро също са много вкусни, представляват пържени тестени пръчици. Може да ги комбинирате с чаша горещ гъст шоколад. Предлагат се на много места като улична храна, пълнени с шоколад или ванилов крем.

 

Автор Илияна Ангелова

Коментари