Публикация

10 хитринки за подмладяване на кожата

Процесът на стареене може да се контролира и то не непременно със скъпи кремове и инжекции. Просто трябва да включите в рутинните грижи за поддържане на добър вид някои навици и резултатите няма да закъснеят.


Ето 10 стъпки за подмладяване на кожата на лицето:

Пийте кафе

В кафето има повече антиоксиданти, отколкото във всяка друга храна или напитка. Учени от Пенсилвания са установили, че обикновенният американец приема 1299 милиграма антиоксиданти на ден чрез кафето. Следва чаят с 294 милиграма. За повече антиоксиданти и по-ароматен вкус добавяйте към кафето по половин чаена лъжичка тъмно какао.

Замразявайте сок от нар във формички за лед

Сокът от нар е пълен с мощни антиоксиданти, които унищожават свободните радикали и други токсини, които вредят на кожата и я състаряват. От друга страна, като всички сокове и той съдържа захар, от която се напълнява, а излишните килограми ускоряват стареенето. Затова само овкусявайте водата, която пиете, с по 1 кубче замразен сок от нар.

Откажете цигарите

Пушенето състарява като съкращава теломерите –„капачетата” на краищата на всяка ДНК клетка. Те действат по подобен начин на пластичните уплътнения на краищата на връзките за обувки и предпазват влакната/нишките/ на ДНК от изтъркване. Когато с времето теломерите все повече се скъсяват, те загубват способността си да предпазват ДНК-то. Резултатът е намалена жизненост и податливост на признаците на старостта. Отказването от цигарите е трудно, но изследванията показват, че то е по-резултатно, когато се предприема групово – заедно с приятел или по някаква програма.

Не избягвайте слънцето
Организмът има нужда от естествената слънчева светлина, за да си набави достатъчно витамин D. Само 10-15 минути излагане на слънце на ден са решаващи за общото здравословно състояние и за поддържане на блестяща, млада кожа. Не забравяйте обаче, че прекаляването със слънцето може да увреди кожата ви, да ускори състаряването и дори да причини сериозни кожни проблеми.

Овлажнявайте и ушите

Няма да повярвате, но възрастта си личи и по ушите. Има зачение дали пробитите дупки за обиците са стегнати и малки, или разтеглени, обезформени цепки. Винаги влючвайте и ушите, когато си слагате овлажняващ крем. Старайте се да носите по-леки обици и никога не спете с тях. Най-добре е да ги слагате само когато излизате.

Яжте по малко, но по-често

Не трябва да оставате дълго време без храна. Специалистите препоръчват 3 умерени основни хранения и 2 закуски през деня, за да се поддържат стабилни нивата на кръвната захар и енергията през целия ден. Винаги слагайте в чантата си пакетче бадеми, за да си хапнете, когато нямате време да спрете и да се нахраните. Защо бадеми? Установено е, че те спират усвояването на мазнините и въглехидратите и засищат.
 
Ексфолирайте
Ексфолиацията е важна, защото на всеки 30 дни кожните клетки се обновяват напълно. По този начини новата кожа не остава скрита под мъртвите, посивели клетки. Веднъж месечно използвайте домашно приготвен ексфолиант. Смачкайте пресен ананас и го наложете върху лицето си. Престойте с маската 10 минути и след това изплакнете. Ананасът съдържа естествени ензими, които чистят мъртвите клетки.

Ограничете миенето на лицето

Прекаленото миене на лицето може с годините да лиши кожата от важни мазнини и да ускори типичното изсъхване на остаряващата кожа. Много са факторите, които влияят на кожата: слънцето, времето, начина на живот, диетата, генетичните дадености и лошите навици. С остаряването намалява дейността на мастните жлези и кожата става суха. Проблемът се усложнява допълнително от прекаляване с употребата на сапун или от миенето с много гореща вода. В дните, когато не сте слагали грим, измивайте лицето само с вода, без да го търкате.
 
Почиствайте устните си с мека четка
Гладките устни показват младост. Ексфолиирайте устните си с нежни движения с мека четка за зъби. Устните също са покрити с кожа и трябва да се ексфолиират като всички други части на тялото. Само че тя е по-нежна.

Запишете се на курс по йога

С упражненията по йога се постига баланс между силата и подвижността на мускулите. Това не само поддържа фигурата, но подобрява и стойката на тялото, което подмладява.
 

Коментари