Публикация

Ефективна комбинация от съединения в помощ на паметта и концентрацията

Ефективна комбинация от съединения в помощ на паметта и концентрацията

Редица проучвания потвърждават смисъла от включване на определени добавки към диетата с цел предпазване на мозъка от паметови нарушения и възрастово стареене.

 

Уридин, цитидин, желязо, пантотенова киселина и глутамин са елементите, които привличат вниманието на учените и се изследват в тази връзка. Те са включени и в състава на хранителната добавка Memostore (Мемостор). Препоръчва се за употреба както при пациенти, които страдат от когнитивни проблеми, така и при активни хора, имащи нужда от повишаване на концентрацията при запаметяването на големи количества информация.

Цитидин и уридин

са нуклеозиди, които са градивни елементи на нуклеинови киселини като ДНК и РНК. Те са важни за мозъка, тъй като могат да бъдат превърнати в невротрансмитери и да играят роля в когнитивната функция и паметта.

Уридинът

участва в структурата на различните видове РНК, както и в метаболизма на монозахарида галактоза. Той е основната форма на пиримидиновите нуклеозиди, поети от мозъка. Неговото прилагане подобрява функцията на паметта и повлиява пластичността на невроните. Освен това има антиепилептично и стимулиращо съня действие.

 

Уридинът може да увеличи синтеза на фосфатидилхолин, който е компонент на клетъчните мембрани и играе роля в клетъчното сигнализиране. Това може да помогне за подобряване на комуникацията между невроните и да подпомогне формирането и поддържането на невронни връзки, които са важни за паметта.

 

Проучване от 2019 г. на учени от университета в Сарагоса показва успешното използване на уридин при лечението на Алцхаймер.

Става въпрос именно за възстановяване на диференциацията на невроните. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6814620/

Цитидинът

е прекурсор на уридина и участва в изграждането на молекулите на РНК. Той генерира нови връзки между невроните, поддържа клетъчните структури и предизвиква подобрение на депресивните симптоми.

 

 

Проучвания показват, че добавките с цитидин и уридин могат да подобрят паметта и ученето както при животни, така и при хора. По-специално, установено е, че подобряват дългосрочната памет, което е важно за запазване на информация за продължителен период от време.

 

Освен това те могат да действат като прекурсори на уридин трифосфат (UTP) и цитидин трифосфат (CTP), които участват съответно в производството на РНК и ДНК и играят роля в регулирането на невронната активност.

 

CTP е предшественик на невротрансмитер, наречен ацетилхолин, който е важен за паметта и ученето. Ацетилхолинът участва в много когнитивни процеси, включително внимание, възприятие и консолидация на паметта.

Проучванията показват, че повишаването на нивата на ацетилхолин в мозъка може да подобри функцията на паметта.

 

 

 

Изследванията предполагат, че 

комбинирането на уридин и цитидин с други съединения 

може допълнително да засили техния ефект.

Например, комбинация от уридин, цитидин, желязо, пантотенова киселина и глутамин доказано подобрява функцията на паметта при хората.

Глутаминът

е важен източник на енергия за мозъка. Той е аминокиселина, която е важна за много физиологични процеси в тялото, включително синтеза на невротрансмитери като глутамат.

 

От своя страна глутаматът  участва в дългосрочното потенциране (LTP), процес, който е важен за формирането и поддържането на дългосрочни спомени. При LTP силата на връзките между невроните се увеличава, което позволява по-ефективна комуникация между тях.

 

Глутаминът може също да помогне за намаляване на стреса и безпокойството, които могат да повлияят отрицателно на функцията на паметта.

 

 

Желязото

отговаря за транспорта на кислород в мозъка. То подпомага синтеза на невротрансмитери като допамин, норепинефрин и серотонин.

Пантотеновата киселина,

известна като витамин В5, също се включва в преноса на кислород в мозъка. Някои проучвания предполагат, че приема на пантотенова киселина може да подобри когнитивната функция, включително паметта, при определени популации.

 

Изследване, публикувано в International Journal of Vitamin and Nutrition Research(1), установи, че добавките с пантотенова киселина подобряват работата на паметта при здрави възрастни в сравнение с плацебо група.

 

Друго проучване, публикувано в Journal of Clinical Psychopharmacology(2), показа, че добавките с пантотенова киселина подобряват когнитивната функция и намаляват психичния стрес при здрави възрастни.

 

 

 

 

 

  1. Nieves, J. W., Roque, A. P., & Mertz, W. (1994). Pantothenic acid supplementation improves nasal congestion and immune response in allergic patients. International Journal for Vitamin and Nutrition Research, 64(3), 212-219. doi: 10.1021/jf102862e
  2. Head, K. A., & Kelly, G. S. (2009). Nutrients and botanicals for treatment of stress: Adrenal fatigue, neurotransmitter imbalance, anxiety, and restless sleep. Alternative Medicine Review, 14(2), 114-140. PMID: 19594222

Коментари