Публикация

Дари кръв за първи път

Дари кръв за първи път

Ежедневно десетки пациенти на Военномедицинска академия (ВМА) се нуждаят от кръвопреливане – пациенти с остри кръвозагуби, причинени от травми, за лечение на тежки изгаряния, при планови и спешни хирургични и акушерски интервенции, за лечение на злокачествени заболявания, както и за поддържане живота на пациенти, пострадали при пътнотранспортни произшествия и при чернодробни трансплантации.

 

Насърчаване на безвъзмездното кръводаряване е една от нашите мисии. През последните години нашата общност от кръводарители нараства все повече и достига до над 6000 души на годишна база. Половината от тях са част от военните формирования на Българската армия.

Благодарим на всички, които ни помагат в битката за човешкото здраве и живот!

Радващо е, че в Кръвния център на ВМА ежедневно идват хора, които даряват за първи път. Хора от всякакви възрасти. Хора с големи сърца, готови да спасят някой непознат... Това са нашите нови приятели, нашите съмишленици.

Даряването на кръв отнема около 30 минути

Какви са стъпките:

  • Попълва се въпросник относно здравословното състояние на кръводарителя;
  • Преглед и личен разговор с лекар;
  • Кандидат-донорът не трябва да крие своите здравословни проблеми, за да се гарантира безопасността на дарената кръв;
  • Предварително изследване на кандидат-кръводарителя – вземат се няколко капки кръв от пръста за експресно определяне на кръвна група и хемоглобин;
  • Кръводаряване – количеството на дарената кръв е между 450 ± 10%. Всички консумативи, използвани по време на кръводаряването, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба;
  • Кръводаряването се осъществява под непрестанното наблюдение и контакт с квалифицирани медицински специалисти;
  • Ако по време на даряването дарителят получи неприятно усещане или слабост, задължително трябва да информира медиците, за да бъдат предприети необходимите мерки.

Кръводарител може да бъде всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години

тежащ над 50 кг и намиращ се в добро здраве. Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти. Интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.


„Бъди един от нас: Дари кръв – спаси живот!” – всеки ден, от 08:30 до 16:00 часа, Кръвен център - ВМА. За допълнителна информация можете да се обадите на: 02/ 92 25 506.

Коментари