Публикация

Доц. Красимира Христова: Сърдечната недостатъчност при жената има нетипична симптоматика

Доц. Красимира Христова: Сърдечната недостатъчност при жената има нетипична симптоматика

Доц. Красимира Христова, дм, e медицински директор на център по сърдечносъдови заболявания  в София. Специалист по кардиология с над 25-годишен опит, експерт по  ехокардиография на национално и европейско ниво. Член на борда на директорите на Световната лига по хипертония и директор на регионалния офис за Източна Европа, както и член на експертния съвет към  Европейската асоциация по неинвазивна образна диагностика, председател на Българската асоциация по неинвазивна образна диагностика и основател на Фондация по неинвазивна образна диагностика в кардиологията.

Доц. Христова, каква е спецификата на развитие на сърдечносъдови заболявания при жените?

Сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) са водещата причина за смърт при жените в Европа и по света. Oстрият коронарен синдром при жените, който представлява една трета от всички смъртни случаи на жени в световен мащаб, има по-лоши резултати и по-висока смъртност, отколкото при мъжете. Данните на Евростат и тези за България показват, че близо 65% е заболеваемостта от сърдечносъдови заболявания при жените и около 55% при мъжете. Това е тенденция, която се забелязва през последните години не само у нас, но и в световен мащаб при възраст над 40 години.

Как влияе менопаузата върху риска от появата на сърдечносъдово заболяване?

Менопаузата е един от моментите, при който настъпват промени в организма на жената. Рискът от развитие на сърдечносъдови инциденти е значително по-висок. Можем да кажем, че през последните години се набюдава тенденция към ранно настъпване на периода на менопауза, все по-често под 45 годишна възраст.

Менопаузата е период, който води до значителни хормонални промени в женския организъм. Една от тях е редукцията на нивото на естроген, който има протективно  действие. Това е период, в който се увеличава процентът на остеопороза и спонтанни фрактури при жените. От друга страна напредването на процеса на атеросклероза и отключването на артериална хипертония става много по-чест в този период. Наднорменото тегло и придружаващи и заболявания, като захарен диабет или наличие на щитовидна дисфункция, нарушават хормоналния баланс. Това води до увеличаване на риска от сърдечносъдов инцидент.

Има ли разлика в това как остарява сърдечносъдовата система при мъжете и при жените?

Процесът на атеросклероза започва от момента на нашето раждане. Разликата е  в етиологията и клиничното представяне на ССЗ, водещи до погрешна диагноза и отхвърляне на симптомите, свързани с тревожност. Например, жените са по-склонни да получат миокарден инфаркт/исхемия при липса на обструктивна коронарна артериална болест (MINOCA/INOCA), по-често се срещат спонтанните коронарни дисекации или стрес - индуцираната кардиомиопатия. Това води по-често до погрешна диагноза на ОКС при  жените, отколкото на мъжете.


По-често жените страдат и от т.нар. сърдечна недостатъчност със запазена фракция на изтласкване. Помпената функция е сравнително добра, но има всички симптоми на сърдечна недостатъчност, като задух, умора, а понякога и оток на долните крайници.

Какви са специфичните симптоми при жените със сърдечносъдово заболяване?

Има разлика по отношение на симптоматиката и протичане на сърдечносъдовите заболявания при мъжете и при жените. При мъжете болка в сърдечната област  с продължителност над 5 минути ни насочва към коронарен инцидент. При жените не винаги е така. Понякога може един миокарден инфаркт или ОКС  да протекат нетипично, без болка, само с чувство на лек задух и компресия в гърдите. Те могат да бъдат неглижирани, като симптоматика. Затова казваме, че сърдечносъдовите заболявания при жените са с различна физиономия. Не можем да подценяваме нито един симптом, който се появи при жена на 45-55 години.

 

Често пъти при жените се среща микроваскуларната ангина или болест на малките коронарни съдове. Лечението на този тип исхемична болест е съвсем различно от това, което се случва при мъжете. Тук обичайно проведената коронарна ангиография не показва промени в големите коронарни съдове.

 

Диагностиката за  ССЗ при жени  е сложен проблем, заради нетипичните симптоми и презентации. Затова тази година ние сме посветили ежегодния форум, „Софийски дни по ехокардиография“, който организираме  от 24 до 25 март, на образната диагностика и сърдечносъдовите заболявания при жените. Женското сърце и ролята на мултимодалната образна диагностика за ранна диагностика и превеция на ССЗ при жените е водещата тема, която ще бъде дискутирана от водещи световни експерти. Форумът ще покаже новите възможности на миокардната деформация в ехокардиографията, на компютърната томография, нуклеидните методи на изобразяване, както и ядрено-магнитния резонанс в различните аспекти на диагностика и лечение на ССЗ при жените.

Често ли имате такива пациенти? Можете ли да опишете някой клиничен случай?

Пациентка на 52 години дойде преди около седмица при мен, два месеца след оплакване от задух и стягане на сърдечната област. Просто всичко е било неглижирано и тя пристигна с изявена сърдечна недостатъчност след реализиран миокарден инфаркт с давност вероятно от около преди два месеца. Колегите в една от столичните болници направиха дилатация на съда, който беше виновен за миокардния инфаркт и с нетърпение очаквам да видим какъв ще бъде резултатът, защото ние буквално се борим да спасим това, което е останало от тази камера. Тя е със значително понижена фракция на изтласкване. Най-вероятно ще има нужда от ресинхронизиращо лечение.

Има ли нови терапии и диагностични методи, които се популяризират в момента?

Нови терапии има при пациентите със запазена сърдечна фракция на изтласкване и сърдечна недостатъчност. Това са новите класове медикаменти, които влизат широко в лечението на тази група от болни.

 

От друга страна диагностиката е ключова, най-вече в широкото въвеждане на ядрено-магнитния резонанс, като неинвазивен метод за оценка на исхемичен миокард, както и наличието на фиброзни промени в миокарда. Както и компютърната томография с по-доброто визуализиране на коронарните съдове. Тогава, когато знаем, че жената има  стенокардна симптоматика и негативен стрес тест, задължително трябва да включим и други неинвазивни образни методики в лицето на компютърната ангиография и ядрено-магнитния резонанс, които да бъдат в полза за правилното лечение.

 

Автор: Бойко Бонев

Коментари